Alla fyra klubbar hade chansen in i det sista – bara två kunde lyckas.
Det svängde friskt men till slut fick Frankfurt och Tottenham fira vidare spel i Champions League.
Dramat – med Marseille och Sporting Lissabon som övriga två huvudrollsinnehavare – varade in i det sista.
Fotboll • Publicerad 1 november 2022
Clement Lenglets 1–1-mål för Tottenham mot Marseille tog klubben vidare i Champions League.Foto: Daniel Cole/AP/TT

Samtliga klubbar höll någon gång under de 90 minuterna någon av de två första platserna som garanterade spel i turneringens åttondelsfinaler om några månader.

Chancel Mbemba nickade spänstigt och kraftfullt in 1–0 för Marseille mot Tottenham i den andra av den första halvlekens sju tilläggsminuter. Ett händelserikt slut på en olycksdrabbad första akt på Stade Vélodrome i Marseille.

Hemmalaget tvingades till ett tidigt byte när den skadedrabbade mittbacken Eric Bailly gick sönder redan efter åtta minuter.

Och Tottenhams anfallsstjärna Son Heung-Min fick hjälpas av planen efter en rejäl smäll mot huvudet. Sydkoreanen såg riktigt groggy ut när han tvingades byta efter en knapp halvtimmas spel.

Lenglets viktiga mål

Tungt för Tottenham som redan hade offensiva pjäser som Dejan Kulusevski och Richarlison på skadelistan. Son kan bara hoppas att han, med tre veckor kvar till VM, inte ådrog sig en allvarlig hjärnskakning.

Mbembas mål tog Marseille som grupptvåa i halvtid, med Sporting Lissabon som etta efter Arthur Gomes mål hemma mot Eintracht Frankfurt.

För Tottenham var en kvittering nödvändig för att passera Marseille och ta en slutspelsplats. Den intensiva jakten gav tidigt utdelning. Clement Lenglet nickade in 1–1 på Ivan Perisics frispark – och vips var Spurs vidare.

Ungefär samtidigt skickade Daichi Kamada in straffsparken som betydde 1–1 för Frankfurt i Lissabon – och Tottenham var plötsligt gruppetta med Sporting bakom sig.

Varpå Randal Kolo Muani gjorde 2–1 för tyskarna – som gick från gruppjumbo till gruppetta, skuggade av Tottenham.

Marseille hade flera goda chanser att på nytt stuva om i tabellen. I stället gjorde Pierre Emile Højbjerg 2–1 för Tottenham i 95:e minuten – och ordande gruppsegern före Frankfurt.

Ett mål som samtidigt tog Sporting till Europa League medan Marseille gjort sitt i Europaspelet.

Bayern tog sjätte raka

I övriga grupper var det mesta redan avgjort inför kvällens sena matcher. Storklubbar som Bayern München, Inter, Liverpool och Napoli hade sedan tidigare sett till att nå vinterns åttondelsfinal.

Nu möttes de i sportsligt mindre betydelsefulla tungviktsdrabbningar.

Bayern, redan klar gruppsegrare, sparade flera spelare hemma mot Inter, men tog sjätte raka segern ändå. Benjamin Pavard visade vägen och Eric Maxim Choupo-Moting gjorde 2–0.

På Anfield behövde Liverpool vinna med fyra mål för att passera Napoli och bli gruppetta. Det stannade vid 2–0 efter mål av Mohammed Salah och David Núñez.

Barcelona hade inget annat än sitt anseende – och matchpremierna – att spela för borta mot gruppens slagpåse Victoria Plzen. Klubben visste redan att Europa League väntar på andra sidan nyåret. Oavsett om drivkraften var heder eller pengar – redan efter sex minuter skickade Marcos Alonso in ledningsmålet för katalanerna.

Barcelona vann till slut med 4–2 sedan Ferran Torres gjort två mål.

Ajax, grupptrea som Barcelona, var ännu snabbare att producera. Steven Berghuis gjorde 1–0 borta mot Glasgow Rangers efter blott fyra minuter. Mohammed Kudus ökade till 2–0. Ajax vann med 3–1.

Rangers lyckades inte ta en poäng och kliver ur gruppspelet med 2–22 i målskillnad.

Nederländarna räckte in till mot Napoli och Liverpool men tog sig komfortabelt vidare till Europa League.

Fakta: Klubbarna som är vidare

Klara för vidare spel i Champions League: Napoli, Liverpool, Club Brygge, Porto, Bayern München, Inter, Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Dortmund, Paris SG, Benfica, Tottenham, Eintracht Frankfurt.

Klara för Europa League (grupptrea): Barcelona, Sevilla, Bayer Leverkusen, Ajax, Sporting Lissabon.