Annons

Storbritannien och Irland söker EM 2028

Storbritannien och Irland avstår från att ansöka om fotbolls-VM 2030.
I stället satsar länderna på att arrangera EM 2028.
Fotboll • Publicerad 7 februari 2022
Bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och prins William på EM-finalen på Wembley förra året. Arkivbild.
Bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och prins William på EM-finalen på Wembley förra året. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

För knappt ett år sedan, i mars 2021, meddelade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att de satsade på att arrangera fotbolls-VM 2030 tillsammans med Irland.

Pengarna för en VM-kampanj fanns med i budgeten, och planen välkomnades av fotbollsförbunden i England, Wales, Skottland, Nordirland och Irland.

Annons

Men nu släpper man den idén – och riktar i stället in sig på herrarnas EM 2028.

Anledningen är att det råder osäkerhet kring framtida VM-arrangemang efter att Fifa (Internationella fotbollsförbundet) börjat driva på för att mästerskapet ska spelas vartannat år. Något som kritiserats av både Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) samt Conmebol (Sydamerikanska fotbollsförbundet).

"Tydlig möjlighet"

Det engelska fotbollsförbundet (FA) har därför kommit fram till att en EM-ansökan är ett säkrare kort.

– Jag tror att vi har varit väldigt tydliga, precis som alla Uefa-länder, att vi inte tycker att VM vartannat år är en bra idé varken för herrar eller damer, säger FA:s vd Mark Bullingham.

– Vi kollade på de två möjligheterna framför oss och EM 2028 är en väldigt tydlig möjlighet, med en väldigt tydlig tidslinje.

Den brittiska regeringen stödjer beslutet.

"Efter en detaljerad genomförbarhetsstudie, och i ljuset av den nuvarande osäkerheten kring det framtida VM-formatet, accepterar vi de fem fotbollsförbundens slutsats att det inte är rätt tid att fortsätta med en ansökan", skriver de i ett uttalande.

Italien söker EM 2032

Englands nationalarena Wembley stod värd för åtta matcher, däribland finalen, i fjolårets EM, som avgjordes över hela Europa. Ytterligare fyra matcher spelades på Hampden Park i Glasgow, Skottland.

Länder har fram till den 23 mars på sig att skicka in en EM-ansökan. Först i september 2023 kommer det att stå klart vilket eller vilka länder som tilldelas mästerskapet.

England arrangerar damernas EM i sommar.

Annons

På måndagen meddelade också det italienska fotbollsförbundet att de ska ansöka om arrangörskapet för EM 2032.

Förbundet uppger att de önskar att modernisera landets fotbollsarenor i samband med mästerskapet om tio år.

I somras stod Rom värd för fyra EM-matcher.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons