Annons

Stjärnan som kan avgöra nordiska EM-derbyt

Det nuvarande danska landslaget är det bästa han spelat i.
Bäst av dem alla? Interstjärnan Christian Eriksen själv.
Fotboll • Publicerad 11 juni 2021
Intermittfältaren Christian Eriksen, 29, är Danmarks nyckelspelare i EM. Danskarna inleder mästerskapet mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn.
Intermittfältaren Christian Eriksen, 29, är Danmarks nyckelspelare i EM. Danskarna inleder mästerskapet mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Den danske förbundskaptenen sparar inte på superlativen när TT frågar honom om hur viktig mittfältsmotorn Christian Eriksen är för Danmarks spel och potentiella framgångar i fotbolls-EM.

– Han kontrollerar tempot i matchen så bra. Han har en väldigt fri roll när vi har bollen och är väldigt smart. Han har mycket frihet, men han tar tillvara på den på ett mycket, mycket bra sätt. Han sätter upp oss för chanser och skapar mycket på egen hand, säger Kasper Hjulmand.

Hög arbetsmoral

Annons

Under ett drygt årtionde har mittfältaren Eriksen visat upp sitt fina passningsspel och vassa frisparkar i Ajax, Tottenham och Inter (sedan januari 2020). Hjulmand lyfter dock gärna fram en annan aspekt.

– Hans arbetsmoral – det är inte ofta du ser det i den typen av spelare. Han är spelaren som springer flest meter i vårt lag. Han är en väldigt modern offensiv mittfältare.

29-årige Eriksen gjorde debut i A-landslaget för elva år sedan och har på 106 landskamper svarat för 36 mål. Han har tidigare spelat för Danmark i VM 2010, EM 2012 och VM 2019, men när han nu går in i sitt fjärde mästerskap anser han sig spela i det bästa upplagan hittills.

– Det beror på hur det går, säger han med ett leende.

– Men sett hur laget är uppbyggt och spelare för spelare är det nog den bästa truppen sedan jag kom med i landslaget.

Det var norrmannen Åge Hareide – tidigare klubbtränare i Malmö FF och Helsingborg – som förde Danmark till EM-slutspel. När mästerskapet flyttades fram ett år avslutades kontraktet med Hareide och Kasper Hjulmand tog över.

– Han hade förtjänat att få leda det här laget i EM, säger Kasper Hjulmand.

Hyllar Hareide

Christian Eriksen hyllar norrmannen, som även förde Danmark till VM i Ryssland 2018. Enligt mittfältaren tog Hareide landslaget till en ny nivå jämfört med företrädaren Morten Olsen, som var förbundskapten i 15 år (2000–2015).

– Han betydde mycket för både landslaget och mig personligen. Vi hade en bra relation och har det fortfarande. Han fick mig att höja mig en nivå i landslaget och göra fler mål, säger Christian Eriksen.

Danmark spelar samtliga sina tre gruppspelsmatcher hemma i Köpenhamn och inleder EM:s grupp B med ett nordiskt derby mot Finland, som gör sitt första internationella mästerskap på herrsidan, på lördag klockan 18.00.

Annons

Fakta: Grupp B i EM

Matcherna i grupp B i EM:

12 juni: Danmark–Finland, kl 18.00 i Köpenhamn, Belgien–Ryssland kl 21.00 i S:t Petersburg.

16 juni: Finland–Ryssland, kl 15 i S:t Petersburg.

17 juni: Danmark–Belgien, kl 18 i Köpenhamn.

21 juni: Ryssland–Danmark i Köpenhamn, Finland–Belgien i S:t Petersburg, båda kl 21.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons