Annons

Förbundet försökte stoppa EM-kvalmatch

På lördag ska Sverige spela EM-kvalmatch mot Israel på Kreta. Men basketförbundet hade helst velat se att matchen stoppades.
Basket • Publicerad 9 november 2020
Amanda Zahui väntar på svar på covidtestet. Arkivbild.
Amanda Zahui väntar på svar på covidtestet. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Flera viktiga spelare saknas i basketlandslagets trupp som just nu laddar upp inför EM-kvalmatchen mot Israel på Kreta. En match som basketförbundet bett Internationella basketförbundet (Fiba) att flytta.

– Det stämmer att vi redan tidigt la som förslag till Fiba och har kontinueligt pratat med dem om möjligheten att flytta fram matchen till februarifönstret där vi också kommer att spela, säger Fredrik Joulamo till Radiosporten.

Annons

– Fiba har en annan inställning. De vill spela så många matcher som möjligt och nu är vi där vi är.

Joulamo säger att han tycker man hade kunnat skjuta upp matchen utan att det skulle ha gett några ekonomiska konsekvenser.

Kaptenen inte med

Lagkaptenen Kalis Loyd har tackat nej till spel på grund av en för riskfylld resa med flera byten.

– Det är etiskt och moraliskt fel att spela ett EM-kval just nu, det är pandemins värsta månad och Fiba tycker att det är lämpligt att skicka 150 elitidrottare runt om i Europa, säger hon till radion.

– Det är upp till var och en att besluta vad man väljer att göra. Det här är ett beslut jag kan stå för. Jag tycker inte det är rätt att ge sig ut och resa just nu.

Flera stjärnor saknas

Storstjärnan Amanda Zahui kommer sent till EM-kvalbubblan på Kreta. Centern väntar på svar på sitt covid-19-test. Dessutom saknas Regan Magarity och Louice Halvarsson eftersom de har förkylningssymtom. Magarity kommer inte, däremot hoppas landslagsledningen att Halvarsson ansluter senare om hon blir symptomfri och testar negativt.

Efter lördagens match återstår en EM-kvalmatch för svenskorna, mot Montenegro i februari. Sverige leder kvalgruppen efter två segrar. Gruppsegraren är direktkvalificerad till EM nästa år. De fem bästa grupptvåorna får också spela EM.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons