Annons

Stjärnan anklagar svensk basket för rasism

Landslagsstjärnan Kalis Loyd anklagar svensk basket för att välja bort spelare baserat på hudfärg.
Svenska basketbollförbundet medger att det finns problem med strukturell rasism i sporten.
Basket • Publicerad 6 maj 2021
Kalis Loyd i en landskamp mot Montenegro. Arkivbild.
Kalis Loyd i en landskamp mot Montenegro. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Kalis Loyd säger i SVT-programmet "Blågula hjältar" att det saknas mångfald i maktpositioner och att det går ut över verksamheten. Bland annat påverkar det landslagsuttagningarna, hävdar 32-åringen som i vår har spelat för franska Toulouse.

– Man väljer bort folk på grund av deras hudfärg och det sker om och om igen, säger hon i programmet.

Annons

Hon ger inga konkreta exempel annat än att det alltid ges en annan förklaring till uttagningarna.

– Man kan säga att det är på grund av spelförståelse, eller vad som helst. Spelaren är dominant men blir inte vald på grund av sin hudfärg. Det är ingen som säger att du inte blir vald på grund av din hudfärg, men man vet ju, säger Loyd som är uttagen i bruttotruppen till sommarens EM i Spanien och Frankrike.

"Bestört"

Fredrik Joulamo, basketförbundets generalsekreterare, säger till SVT Sport att han inte delar bilden att hudfärgen ska ha spelat någon roll i laguttagningar, men faktumet att frågan lyfts visar att de har mycket att jobba på.

– Jag blir såklart bestört av att höra Kalis bild av det. Att hennes bild är att det händer i dag också, säger han.

Han menar dock att det kan hända att förlegade värderingar lever kvar i verksamheten, men att det är svårt att bemöta utan konkreta exempel.

– Men vi har ingen anledning att betvivla de vittnesmålen eller de utsagorna som har hänt, vi kan bara tänka hur vi ska jobba framåt för att förhindra att det händer i framtiden.

På förbundets hemsida har också förbundsstyrelsen publicerat ett uttalande.

"Vi är glada över att vi har landslagsspelare som Kalis Loyd som vågar uttala sig öppet om att det finns rasism inom Svensk Basket. Vi delar hennes uppfattning om att strukturell rasism finns inom Svensk Basket såsom det gör i samhället i stort", skriver man och fortsätter:

"Vi hoppas att det är det arbete som vi främst gör inom vår förbunds- och landslagsverksamhet som har bidragit till att personer vågar bryta den rådande tystnadskulturen. Arbetet är långt ifrån över och vi måste fortsätta att jobba antirasistiskt på förbundsnivå men också i varje förening och lag för att alla ska känna sig välkomna hos oss".

Loyd säger till SVT:

Annons

– Jag är inte emot vårt förbund. De är aktiva och försöker och vill vara på rätt sida i kampen. Men det betyder också att vi behöver prata om det som händer.

Sjödin också särbehandlad

Simmaren Simon Sjödin vittnar också om särbehandling, fast från Sverige olympiska kommitté (SOK). Huruvida det handlar om hudfärg vill 34-åringen inte spekulera i.

– Det kan lika gärna vara att de tycker att jag är en jobbig jävel. Så jag kan inte svara på om det är min hudfärg eller var jag är uppvuxen som spelat roll, säger han till Aftonbladet.

Sjödin hade klarat de internationella kvalgränserna inför OS i London 2012 och ansågs av simförbundet kunna nå en topp åtta-placering, men ändå nobbades han av SOK.

– Enligt deras beräkningar hade jag aldrig råd att misslyckas utan jag var tvungen att prestera hela tiden. Jag känner att jag alltid fick stå till svars och det tycker jag är fel.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger att Sjödin, enligt deras uppfattning, inte behandlats annorlunda. Att han inte blev uttagen till London-OS handlade om att resultaten inte var tillräckliga.

Simon Sjödin ska också medverka i SVT-programmet "Blågula hjältar" för att prata om rasism och fördomar.

Rättat: I en tidigare version uppgavs fel proffsland för Loyd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons