Annons

Stark bästa svenska – i år igen

Maja Stark blev för andra året i rad bästa svenska i US Open. Trots ett litet tapp på söndagen slutade 21-åringen från Abbekås på 16:e plats i årets andra majortävling.
Golf • Publicerad 7 juni 2021
Maja Stark kan se tillbaka på ännu ett bra US Open.
Maja Stark kan se tillbaka på ännu ett bra US Open.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Det höll inte riktigt hela vägen för Maja Stark. När US Open skulle avgöras i San Francisco gick den svenska amatören ut som delad nia, bara ett par slag från toppstriden.

18 hål senare hade Stark tappat något, men kan fortfarande se tillbaka på en bra tävling. Skånskans 74 slag, två över par, räckte till slut till en delad 16:e plats – hennes andra raka topp 20-placering i just US Open.

Sagström avslutade bra

Annons

Söndagen bjöd på omväxlande bogeys och birdies och Stark visade just styrka när hon flera gånger kom tillbaka efter en rad bogeys. Med totalt 288 slag var Stark ett slag före Madelene Sagström, som med en av söndagens bästa scorer, -1, slutar på delad 20:e plats.

Stark missade däremot den medalj som delas ut till tävlingens bästa amatör, amerikanskan Megha Ganne var ett slag bättre.

Längre ner i fältet var Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg oskiljaktiga. De gick på sista dagen i samma boll, gick båda runt på 73 slag och slutar båda med +13 på delad 49:e plats.

Luriga Olympic Club, bara några välslagna drivar från centrala San Francisco, bjöd hårt motstånd för alla spelarna, och bara fem av dem gick hela tävlingen under par. Och i toppen blev det oväntat dramatiskt.

Filippinsk seger

Det som med bara några hål kvar att spela såg ut att bli en triumfartad promenad upp till klubbhuset för rutinerade Lexi Thompson blev en kamp in till sista kortputt.

Med tre bogeys på sista fem tappade Thompson sin ledning, som ett tag var upp i fem slag, och missade särspel.

I stället fick japanskan Nasa Hataoka och filippinskan Yuka Saso, som båda radade upp birdies på sluthålen, göra upp. Där var Saso, som fyller 20 om två veckor, starkast.

När hon rullade i en tvåmetersputt för en birdie på tredje särspelshålet säkrade hon segern och blev därmed är den yngsta någonsin att vinna US Open. Hon är enligt arrangörerna på dagen lika ung som Inbee Park var när hon vann 2008.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons