Annons

Sralla överlägsen i JVM – guld till Sverige

Guldfavoriten Emma Sralla höll för favorittrycket. Med 56,15 meter i fjärde kastet säkrade hon diskusguldet i JVM i Colombia.
Friidrott • Publicerad 4 augusti 2022
Emma Sralla firar guldet i JVM i Colombia.
Emma Sralla firar guldet i JVM i Colombia.Foto: Ernesto Guzmán Jr/EPA/TT
Emma Sralla efter diskusguldet i JVM i Colombia.
Emma Sralla efter diskusguldet i JVM i Colombia.Foto: Mikael Wennolf/Svenska friidrottsförbundet

Den svenska medaljsuccén i JVM i friidrott fortsätter. Efter gårdagens silver och brons i tiokampen på herrsidan har nu Emma Sralla säkrat även ett blågult guld.

Emma Sralla var förhandsfavorit till guldet med ett världsårsbästa på 56,38 i Texas i April. Och den svenska 17-åringen hade inga större bekymmer att också säkra guldet i Cali i Colombia under natten mot torsdagen, svensk tid.

Annons

Första kastet blev i och för sig inte godkänt, men andra nådde 54,94, vilket hade räckt till guld. Men Sralla hade betydligt mer i sig och nådde 56,15 i fjärde kastet.

– Hon kom in som favorit och den som kastat längst i världen i år. Att göra ett kast som är nästan lika långt när det behövs som mest, det tyder på att vi har att göra med en enorm tävlingsmänniska, säger Mikael Wennolf till TT .

"Var överlägsen"

Silvret togs av Despoina Areti Filippidou från Grekland med 54,48, följt av sydafrikanska Miné de Klerk på 53,54.

– Hon (Emma) var ju överlägsen, med de två längsta kasten, men det var väldigt jämnt bakom henne. Det var ett par av de andra tjejerna som hade potential att kasta långt, säger Wennolf.

TT: Hur reagerade hon på segern?

– Hon blev fantastiskt glad och rusade runt och tjoade och tjimmade. Det går inte att ta miste på när Emma är glad, och nu är hon ju jätteglad när hon är juniorvärldsmästare.

Som 17-åring (fyller 18 i september) får Sralla tävla även nästa år i klassen som kallas U20.

– Vilket gör det ännu mer imponerande, eftersom det är en gren som det krävs erfarenhet, teknik och en hel del muskler och spänst i, säger Wennolf.

Fler svenskhopp

Efter silvret till Jacob Thelander och bronset till Elliot Duvert i herrarnas tiokamp under natten mot onsdagen, har Sverige skrapat ihop tre medaljer hittills. Även om JVM till stor del handlar om att samla erfarenheter och lära sig, så säger de blågula framgångarna så klart en del om svensk friidrotts framtid.

– Ja, men absolut, vi har ett gäng med riktiga guldklimpar. Så det ser ljust ut för svensk friidrott, säger han.

Annons

Strax efter midnatt, natten mot fredagen, springer Hanna Karlsson final på 400 meter häck. Hon hade näst bäst tid i semifinalerna, med personligt rekord på 57,34.

Och redan klockan 18 på torsdagen inleds stavfinalen med Sara Winberg.

Rättelse: i en tidigare version angavs fel ålder på Emma Sralla. Rätt är 17 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons