Annons

Spaniens hemläxa: Skjuta 1 000 straffar

Japan förlorade sin åttondelsfinal i fotbolls-VM mot Kroatien på straffar.
Spaniens förbundskapten Luis Enrique vill undvika samma öde.
Därför fick de spanska spelarna i hemläxa att slå 1 000 straffar inför VM.
Fotboll • Publicerad 5 december 2022
Spaniens förbundskapten har beordrat sina spelare att träna straffar.
Spaniens förbundskapten har beordrat sina spelare att träna straffar.Foto: Julio Cortez/AP/TT

Straffsparkar är ett lotteri, hör man ofta.

Luis Enrique håller inte med. När Qatar-VM:s slutspel nu har börjat kan förlängning och straffar bli verklighet för det spanska landslaget.

Annons

Då vill Enrique att hans spelare är väl förberedda.

– På ett träningsläger för ett år sedan sade jag åt spelarna att de måste ha slagit minst 1 000 straffar innan de kom hit. Jag förväntar mig att de har gjort sin hemläxa, säger den spanska förbundskaptenen.

Spanien åkte ut på straffar mot Italien under förra sommarens EM-slutspel och Enrique är övertygad om att utslagsformen "inte är något lotteri".

– Det är ett ögonblick av maximal anspänning, ett tillfälle att visa din kyla och att du kan slå en straff precis som du tränat, om du har tränat på det tusen gånger.

– Det säger mycket om varje spelare. Det är träningsbart, hur du hanterar pressen är hanterbart. Turen spelar inte lika stor roll längre – målvakterna har mer inflytande.

Luis Enrique sammanfattar med att konstatera att Spanien har "en väldigt bra målvakt" och att hans spelare tränar extra på straffar efter varje pass.

Spanien möter Marocko i åttondelsfinal på tisdag eftermiddag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons