Annons

Sömnlösa nätter för Wettergren

En vecka med sömnlösa nätter med tankar som flugit kors och tvärs.
Peter Wettergren fångade några i flykten.
Vad som står i anteckningsblocket vill han inte säga – men om ord övergår i handling kan de få betydelse i ödesmatchen mot Kroatien.
Fotboll • Publicerad 13 november 2020
Peter Wettergren leder landslaget i coronasmittade och även avstängde Janne Anderssons frånvaro.
Peter Wettergren leder landslaget i coronasmittade och även avstängde Janne Anderssons frånvaro.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det mesta är upp och ned i världen. Vad som händer i den tränger sig in även i en landslagsbubbla som inte var riktigt så tät som det var tänkt.

Carl Starfelts positiva covid-19-test ska inte påverka. Det intygar vikarierande förbundskaptenen Wettergren och det upprepas av Marcus Berg, Robin Olsen och Emil Forsberg. Men störningsmoment är störningsmoment och en pandemi är en pandemi.

Ovan och oönskad roll

Annons

För Wettergren är det mesta annorlunda. De naturliga samtalen med förbundskaptenen Janne Andersson förs inte, kommunikationen sköts den här gången per telefon några gånger om dagen.

Det som var tänkt som ett inhopp mot Kroatien i Anderssons frånvaro på grund avstängning, blev i stället ett tio dagar långt chefskap över tre landskamper i och med att virussmittade Andersson hålls i karantän hemma i Lidingö.

Wettergren gillar inte rollen som nummer ett. Han känner sig obekväm med många av de måsten som ingår i jobbet. Att hålla presskonferenser är ett. Först mot slutet av fredagens på Friends arena slappnade han av, vågade till och med vara lite personlig, beklagade Islands bittra playoff-öde, led med Erik Hamrén och vännen Lasse Eriksson (målvaktstränare) och berättade om svårigheter att sova.

"Inte många timmars sömn"

– När Janne inte är här läggs mer grejor i mitt huvud. Det är många tankar. Man har väl inte haft de bästa nätterna, inte många timmars sömn. Man vill känna att man gör sitt allra yttersta för att hjälpa laget, säger Wettergren.

– Jag har ett block bredvid sängen och varje gång jag kommer på något skriver jag ned det. På morgonen när jag vaknar, läser jag igenom det och försöker att få ihop det till något bra.

På en viktig punkt är rollfördelningen intakt. Janne Andersson har sista ordet i laguttagningen.

– Vi hade en plan inför samlingen och den sitter fortfarande. Inget har hänt som gjort om den planen, säger Wettergren.

Vem spelar med Berg?

Med tillgång till Emil Forsberg, Dejan Kulusevski och Viktor Claesson är frågan om alla tre får plats i startelvan.

– Det får ni se, säger Wettergren.

Ska Kulusevski ta ett kliv upp som anfallare bredvid Marcus Berg? Eller är det en roll för Emil Forsberg, som spelat på topp i Leipzig? Eller för Claesson? Eller väljs Robin Quaison och med en i trion Forsberg, Kulusevski, Claesson på bänken?

Annons

Efter fredagens träning visste lagkaptenen Berg lika lite som någon annan vem han kamperar med längst fram på lördagskvällen (avspark 20.45).

– Vi får se. Vi har bytt runt en del på träningarna. Det finns många alternativ. Sedan gäller det att hitta ett samspel med den man spelar med så snabbt som möjligt. Alla som är här är otroligt skickliga så det ska inte vara något problem, säger Berg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons