Annons

SOK-chef tystades på möte: "Negativ upplevelse"

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo hade precis inlett sitt framförande på seminariet.
Kort därefter stängdes ljudet av på hans mikrofon.
Olympiskt • Publicerad 1 oktober 2022
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo avbröts på ett möte med EOK när han skulle framföra de nordiska ländernas protest mot att låta Ryssland och Belarus få tävla igen. Arkivbild.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo avbröts på ett möte med EOK när han skulle framföra de nordiska ländernas protest mot att låta Ryssland och Belarus få tävla igen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Reinebo befinner sig i Grekland på ett av Europeiska olympiska kommitténs (EOK) seminarium om främst tekniska frågor, bland annat hur man jobbar med kommunikation, där han är representant för de nordiska olympiska kommittéerna (Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island).

Verksamhetschefen för Sveriges olympiska kommitté bad om att få göra en kommentar på seminariet på fredagen, vilket han fick.

Annons

– Då sa jag: "Jag talar för de nordiska olympiska kommittéerna gällande ryskt och belarusiskt deltagande på det här seminariet. Vi tycker att möjligheterna för dem att delta på det här seminariet är fel beslut, det här baseras på vårt uttalande från förra veckan".

För första gången sedan Rysslands invasion hade de olympiska kommittéerna från både Ryssland och Belarus bjudits in att delta vid EOK:s seminarium. Något ryskt deltagande blev det dock inte, medan den belarusiska kommittén fanns med via länk.

– Då bröt de min högtalare. Sedan gick ordföranden för EOK (Spyros Capralos) in och sade att det inte var tillåtet att prata politik i lokalen.

När Reinebos mikrofon blev avstängd tillade han även: "Vi värdesätter yttrandefrihet högt".

– Men det var ingen som hörde förutom de som satt närmast.

Öppet brev

SOK publicerade förra fredagen ett öppet brev på sin hemsida, där det bland annat står:

"De nordiska idrottsorganisationerna vill hålla fast vid nuvarande restriktioner om att inte låta ryska och belarusiska idrottare tävla internationellt".

Det öppna brevet kommer efter att flera internationella idrottsförbund den senaste tiden öppnat för att låta ryssar och belarusier tävla igen.

Förra veckan kom uppgifter om att även Internationella olympiska kommittén (IOK) funderade på att häva förbudet mot de båda portade länderna. Och i en intervju under fredagen med italienska Corriere della Sera talade IOK:s ordförande Thomas Bach för första gången öppet om att välkomna tillbaka ryska idrottare som inte stödjer kriget.

Ukraina tystades också

– Det blev det en viss palaver där. Vår kommentar handlade om just det här seminariet och vårt missnöje med beslutet att låta de delta, säger Reinebo om att tystas ner.

Annons

– Efter det reste sig den ukrainska delegationen upp och en av de personerna sade att de också hade en kommentar till det hela. Hon började prata och då gick det bara några sekunder innan de vred av hennes mikrofon, hon fortsatte då med ett uttalande som också gick ut på att hon tyckte det var fel beslut att de tilläts vara med.

Senare på mötet valde nederländska representanter att säga att det var en stor besvikelse att länder fått sina åsikter nedtystade på seminariet.

– Det var för honom (nederländaren) en konstig paradox i förhållande till att man vill skapa bra kommunikation och öppenhet. Många höll med om det, vilket kom fram genom att han fick applåder för den kommentaren, säger Rienebo.

"Jag var missnöjd"

Det här var första gången Reinebo tystades ner.

– Det var en intressant upplevelse, en dålig känsla förstås, säger han och tillägger även att Sverige och de nordiska idrottsorganisationerna fick fram sitt budskap.

TT: Vad sade du till Capralos efteråt?

– Jag framförde att jag tyckte att vi borde ha fått fullfölja vår kommentar och vårt uttalande och att jag var missnöjd med att vi inte fick det.

TT: Vad svarade han på det?

– Han svarade som de sade i inledningen på mötet, att det här är ett tekniskt möte och att vi ska avhålla oss från politiska diskussioner. Han sade till och med att det var förbjudet.

– Det var en kort diskussion, men det är viktigt att säga att man inte tycker det är acceptabelt att inte få prata till punkt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons