Annons

Söderström seriesegrare i Norge: ”Lite surrealistiskt”

Fem omgångar återstår av norska Get-ligaen.
Fredrik Söderström och Storhamar har redan firat seriesegern.
– Vi är inte lika bra på att fira seriemästerskap i Sverige.
Publicerad 29 januari 2018
Fredrik Söderström och tränarkollegan Jeff Jakobs firade seriesegern med Storhamar under söndagskvällen.
Fredrik Söderström och tränarkollegan Jeff Jakobs firade seriesegern med Storhamar under söndagskvällen.

Efter sex säsonger i IK Oskarshamn flyttade Fredrik Söderström västerut och landade i Hamar. Där har han gjort succé. Trots att fem omgångar återstår så säkrade Storhamar på söndagskvällen seriesegern – och firade rejält.

– Det var faktiskt lite surrealistiskt. Vi är inte lika bra på att fira seriemästerskap i Sverige, säger Fredrik Söderström.

Annons

– Här är det en tradition och Stavanger och Vålerenga har dominerat under flera år. Det är ett oerhört stort intresse i Hamar, det är den mest hockeytokiga staden i Norge och de har varit lite svultna på titlar. Det är tolv år sedan de vann serien och tio år sedan de vann mästerskapet.

Söderström och tränarkollegan Jeff Jakobs var skeptiska till firandet av seriesegern till en början, men den åsikten har svängt.

– Klubbledningen var på oss att vi skulle ta en dag ledigt om vi säkrade seriesegern och fira ordentligt. Vi gav med oss som tur var, säger Söderström som var överrumplad över glädjen hos Hamar-folket.

– Det blev en oerhört trevlig kväll med vänner, bekanta, fans, sponsorer och olika folk runt klubben.

Hur högt rankar du det här i din tränarkarriär?

– Före det skedde hade jag inte tänkt eller trott att det skulle bli så märkvärdigt. Men att se så många lyckliga och euforiska personer och stolta spelare var speciellt. Vi har äldre spelare och alla har levt sina hockeyliv, men alla har inte fått vinna något och det var häftigt att se stoltheten. Att få ha med sig en sådan här upplevelse, den glädjen det ger folk, stärker mig ännu mer i jakten på att vinna saker. Att se firande folk som skulle upp och jobba vid 07.00 dagen efter, att enas i den här glädjen och vara bäst i landet, sedan kan man tycka vad man vill om att fira en serieseger, men de är bättre på det här än hemma i Sverige.

Och nu är det bara guld som gäller?

– Det här är ett minnesvärt ögonblick, men det var kanske inte därför jag kom hit, vi vill gå för guldet i slutändan. Jag trivdes i Oskarshamn och utmaningen där, men att slåss om ett guld ger en pirrande känsla. Nu har jag fått en föraning om vad det skulle betyda för folket här om vi blir framgångsrika i ett slutspel. Vi har alla chanser att göra ett bra slutspel, men det är inte givet på något sätt. Det finns fem-sex bra lag här och lag som Vålerenga och Stavanger har starka traditioner och kultur. Sparta Sarpsborg är ett lag vi haft tufft mot också och de ligger tvåa i serien.

Till sist – vad säger du om IK Oskarshamns säsong?

– Jag försöker titta så mycket som möjligt. De fick ju en utomordentligt bra start. Sedan hade de en ordentligt dipp och besvärligare tider kommer alltid, men nu har de rest sig igen och det blir spännande att följa slutet. Jag tänkte på det häromdagen, det ser i princip ut som det brukar år efter år. Studsar det med och man får energi kan man leverera utöver det vanliga, men blir det ett par skador blir det kämpigt. I år har de fått extremt hård kritik för sina många lån och den egna identiteten ifrågasätts. Känslan är att det finns en härlig potential i alla fall och det finns dagar jag saknar Oskarshamn och uppdraget.

Johnny LarssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons