Annons

Snåla speltiden oroar inte Olsen

Bara elva matcher för klubben Everton.
Men Robin Olsen känner sig inte orolig inför EM.
Fotboll • Publicerad 4 juni 2021
Robin Olsen.
Robin Olsen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lite av en déjà vu-känsla finns ändå när det gäller Robin Olsen.

Inför VM i Ryssland 2018 var det en skada som höll honom borta från spel i FC Köpenhamn och målvakten kom till VM-samlingen med osäker matchform.

Annons

Nu står 31-åringen inför ett nytt mästerskap – och situationen är snarlik den som gällde för tre år sedan.

Landslagsettan har bara gjort elva matcher för Everton, Premier League-laget som har lånat in honom från Serie A-klubben Roma. Speltid som väcker frågor som även kretsade kring honom 2018:

Hur påverkar det? Finns det någon oro? Hur är det att nu gå in för viktiga matcher i EM-slutspelet?

"Känner mig trygg"

Men det där är bara frågeställningar som väcks till liv hos alla andra utanför EM-bubblan. För Robin Olsen – nämndes déjà vu-känslan? – är precis som vanligt, lika trygg som han alltid har varit och verkar inte det minsta orolig inför EM.

– Man får inte samma matchträning när du bara tränar. Men jag blir inte yngre, så jag har fått spela några extremt viktiga matcher som jag har med mig, jag har fått den erfarenheten, vilket gör att jag känner mig trygg när jag går in på planen, säger han.

– Och när jag går ut till match så känns det som att det inte var så länge sedan. Jag går in med samma "mindset", har fullt fokus och är inställd på att göra mitt jobb.

Ny teknik i Italien

Trots den snåla speltiden i Premier League-klubben, där han oftast varit tvåa bakom Englands landslagsmålvakt Jordan Pickford, säger Olsen att han har utvecklats.

Förklaringen till det ska vara kombination av allt som han har upplevt på träningsplanen under tiden i Roma, utlåningen till Cagliari och att han sedan hamnade bland tryggare träningsmetoder i Everton.

– Jag kom tillbaka till målvaktstekniken jag växt upp med och tränat på innan jag kom till Italien. Där blev det en förändring, säger han.

Vad finns det för skillnader?

Annons

– Det är svårt att förklara exakt. Italienarna har sin egen stil som de jobbar stenhårt med. Det var en omställning för mig när jag kom till Italien, att få in en ny teknik när jag var 28 år. Det var inte lätt, säger han.

– Men jag är glad att jag testat det, för jag har tagit med saker från den tekniken.

Vill spela alla matcher

Robin Olsen har varit nummer ett i landslaget sedan förbundskapten Janne Andersson tog över efter Erik Hamréns avslut i EM 2016.

Allra senast spelade han EM-lägrets första match, 2–0 mot Finland, och kommer även att stå där i målet under lördagskvällens EM-genrep mot Armenien på Friends arena.

– Jag vill spela alla matcher som jag är tillgänglig för, säger han.

Robin Olsen fortsätter alltså att var given i landslaget.

Men när det gäller klubblagsframtiden är situationen en annan.

Utlåningen med Everton är över och frågan är om han får en ny chans i Roma där han har kontrakt till sommaren 2023.

– Jag har längtat efter att få komma hit och spela, resten får vi ta efteråt, säger han.

– Det är klart att EM är ett bra skyltfönster, jag tror de flesta matcher man spelar med landslaget är bra skyltfönster. Men det viktigaste för mig är att vi gör det bra tillsammans, för Sverige och om det sedan hjälper mig, då är det en bonus.

Fakta: Robin Olsen

Född: 8 januari 1990 i Malmö.

Klubb: Everton.

Några tidigare klubbar: Roma (som han har kontrakt med till sommaren 2023), Cagliari, Roma, FC Köpenhamn, Paok, Malmö FF.

A-landskamper: 43.

A-landslagsdebut: 15 januari 2015, mot Elfenbenskusten.

Aktuell: Är landslagets etta inför EM-slutspelet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons