Annons

Smedernas guldyra: "En grym säsong"

Smederna från Eskilstuna är 2022 års svenska mästare i speedway. Laget vann även den andra finalmatchen på bortaplan mot Lejonen från Gislaved, nu med 48–42.
Speedway • Publicerad 4 oktober 2022
Smedernas lagledare Jerker Eriksson firar tillsammans med polske stjärnan Grzegorz Zengota.
Smedernas lagledare Jerker Eriksson firar tillsammans med polske stjärnan Grzegorz Zengota.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Smederna vann SM-guld 2017, 2018 samt 2019. De två närmast föregående säsongerna har bjudit på andra vinnarlag – Smederna ställde inte upp 2020 – men under tisdagskvällen körde Smederna bildligt talat över Lejonen och vann klubbens fjärde svenska mästerskapstitel inom loppet av sex år.

– Helt underbart, det är det här man kämpar för. Guldet är hemma, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson.

Annons

Första finalmatchen var planerad att köras på Lejonens hemmabana, men en riklig mängd nederbörd tvingade arrangörerna att skjuta upp den kampen. I stället fick Smederna inleda finalserien med en hemmamatch som laget vann med 47–42.

Utökade försprånget

Smedernas fem poängs försprång utökades redan under de första heaten i SM-final två. Kacper Worynas och Grzegorz Zengotas femetta i det fjärde heatet såg till att Smederna ledde SM-finalen med 13 poäng.

– Man vågar aldrig hoppas något på förhand, men jag hade en bra känsla inför matchen. Vi hade en sådan tändning inom laget, alla ville verkligen ta det här guldet, säger Joel Andersson.

Lejonen försökte toppa sitt lag i förhoppning om att krypa närmare, men hade ingen chans den här aftonen. Därtill var gästerna alldeles för bra. Efter det 13:e heatet bröt guldjubel ut i Smedernas lag som firade tillsammans med lagets tillresta supporterskara i den ena kurvan.

För Joel Andersson var kvällen extra speciell med tanke på att han vann sitt första SM-guld.

– Jag har varit så nära många gånger förut, jag har varit med och förlorat final vilket var en stor besvikelse. Att äntligen få det här guldet, det känns som en vikt har lättat från axlarna. Så skönt, säger han.

"Grym säsong"

Smedernas SM-guld ramade in en anmärkningsvärt framgångsrik säsong där laget förlorat endast en match.

– Vi har gjort en grym säsong och då vill man gå hela vägen, så är det ju, säger Jerker Eriksson.

Säsongens enda förlust är möjligen det som grämer Eriksson en liten aning mitt i all segerglädje med guldhatt på.

– Vi åkte på en plump i Västervik. Om vi haft ordinarie lag då hade vi vunnit den matchen också och gått rena, vilket hade varit helt grymt.

Annons

– Men huvudsaken är att man får kliva högst upp på pallen, säger en leende Jerker Eriksson.

Smederna vann matchen med 48–42 och SM-finalen totalt med 95–84.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons