Slovakien väntar Sverige – Island missade

Det blir inget tredje raka mästerskap för Island. Landet och tränaren Erik Hamrén missade EM-chansen i playoff-finalen mot Ungern efter en sent tappad ledning. Slovakien tog platsen i Sveriges grupp efter seger mot Nordirland.
Fotboll • Publicerad 12 november 2020
Island tappade 1–0 till 1–2 efter två sena mål från Ungern.
Island tappade 1–0 till 1–2 efter två sena mål från Ungern.Foto: Zsolt Szigetvary/AP/TT

Island tog ledningen i matchen genom storstjärnan Gylfi Sigurdsson. Målet kom på frispark, och Ungerns målvakt Peter Gulacsi tappade in bollen efter en jättetavla.

Men hemmalaget skulle komma tillbaka. Island höll tätt länge, och gjorde sitt bästa för att dra ut på tiden. Men i den 88:e minuten dök bollen upp framför Loic Negos fötter efter flipperspel i straffområdet, och den franskfödde Nego kunde sätta 1–1.

Ungern avgjorde sent

Innan matchen handlade mycket om Ungerns stortalang Dominik Szoboszlai. Han hade en tuff match, men klev fram när det gällde som mest. I den 92:a minuten drev han fram bollen och pricksköt 2–1 till Ungern via stolpen.

Detta skickar Ungern till EM och grupp F tillsammans med Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Pandev Nordmakedoniens hjälte

Goran Pandev, 37, krönte säkerligen sin karriär på torsdagen genom att skjuta sitt Nordmakedonien till landets första mästerskap någonsin. Nordmakedonien besegrade Georgien i Tbilsi med 1–0 och säkrade därmed en biljett till EM nästa sommar.

Det var en smått poetisk kväll för Pandev – han är nämligen lagets kapten, landets bästa målskytt genom tiderna (36) och den som har gjort flest landskamper för Nordmakedonien (114).

I den 56:e minuten petade han in matchens enda mål, och säkrade landets första mästerskapsbiljett. Laget kommer att hamna i grupp C, med Nederländerna, Österrike och Ukraina.

Slovakien till Sveriges grupp

I Belfast var 1 000 åskådare på plats för att heja fram sitt Nordirland mot Slovakien.

Supportrarna fick se Slovakien ta ledningen tidigt efter ett försvarsmisstag från Leicesters Johnny Evans. Tabben ledde till ett friläge för Juraj Kucka, som sköt dit 1–1 för Slovakien

Ledningen höll länge för bortalaget, men kvitteringen skulle komma. I den 87:e minuten drev Paddy McNair fram bollen längs kanten och slog in den i boxen. Väl där styrde Slovakiens stjärnmittback Milan Skriniar in bollen i eget mål.

Matchen gick till förlängning – och ännu ett misstag från Evans skulle kosta hemmalaget matchen. Mittbacken misslyckades med en rensning, och inhopparen Michal Duris satte dit 2–1 till Slovakien i den 110:e minuten.

Slovakien avancerar till EM 2021, och placeras tillsammans med Sverige, Polen och Spanien i grupp E.

Straffar tog Skottland till EM

Det blev en rysare i Belgrad mellan Serbien och Skottland, där bortalaget siktade på sitt första mästerskap sedan 1998.

Det var också Skottland som tog ledningen i matchen. Efter en mållös första halvlek gav Celtics Ryan Christie gav laget ledningen i den 52:e minuten. Skottland försvarade sin ledningen väl, men Serbien fick in en kvittering i den 90:e matchminuten.

Real Madrids Luka Jovic bröt en lång måltorka och nickade in 1–1 precis innan slutsignalen. Målet tog matchen till förlängning, och väl där var det två lag som försvarade sig till en straffläggning.

I straffläggningen var lagen säkra från elva meter. De första nio straffar gick i mål – men den tionde missades. Skottlands målvakt David Marshall räddade Aleksandars Mitrovics straff, och tog bortalaget till EM.

Det blir Skottlands första mästerskap sedan VM 1998, och man kommer att möta England, Kroatien och Tjeckien i grupp D. Där kommer även att få spela på hemmaplan i Glasgow.