Sensationen ett faktum: "Helt överväldigad"

En ny tennisstjärna är tänd.
Sensationen Iga Swiatek utklassade Sofia Kenin i finalen av Franska mästerskapen och blev därmed Polens första grand slam-vinnare i tennis.
Tennis • Publicerad 10 oktober 2020
Polens Iga Swiatek vann Franska mästerskapen i tennis. Den oseedade 19-åringen är den första polskan att vinna en grand slam-final.Foto: Michel Euler/AP/TT

Senaste gången en polsk spelare hade nått finalen i Paris före lördagen var Jadwiga Jedrzejowska 1939. Men Jedrzejowska förlorade sin final, och någon polsk grand slam-titel har det inte blivit – förrän nu.

Men när Iga Swiatek dundrade in matchbollen på centercourten Philippe-Chatrier efter 1 timme och 24 minuter var det med en sådan självsäkerhet att det kändes som att hon aldrig gjort något annat. Efteråt kunde hon inte förstå vad hon ställt till med, och sprang snabbt upp på läktaren för att fira med sin familj.

– Jag vet inte vad som händer. Jag är så glad, och jag är så lycklig över att min familj kunde vara på plats, säger Iga Swiatek efter segern.

Gick på knock

Hon förundrades också över att det bara gått två år sedan hon vann juniorfinalen i en annan grand slam-turnering, Wimbledon.

– För två år sedan vann jag junior grand slam och nu är jag här. Det känns som att det har gått så fort, jag är helt överväldigad.

19-åringens framgång i Franska mästerskapen har varit både oväntad – hon är den blott sjunde oseedade spelaren att nå final – och extremt imponerande. På vägen fram till finalen mot amerikanskan Sofia Kenin hade Swiatek bara förlorat 23 game, och inte ett enda set. Att det var hennes första stora final märktes inte heller när spelet drog i gång.

Från 54:a till 17:e

Polskan gick direkt fram till 3–0 och såg ut att gå på knock. Då bet kanske nerverna tag i henne, samtidigt som Kenin krigade sig tillbaka och utjämnade till 3–3. Men det här var Swiateks turnering och med ett stundtals briljant spel tog hon sig ändå fram till setboll vid 5–3.

Kenin gav inte upp och bröt tillbaka, men då hittade Swiatek ännu en växel, gick fram till 40–15 i Kenins serve och fick sedan se amerikanskan slå ut för att ge första set till den oprövade 19-åringen.

– Jag lyckades hålla mig fokuserad. Och jag försökte spela aggressivt precis som tidigare under turneringen, men det var väldigt nervöst för mig i dag, så det var ganska jobbigt, erkänner Swiatek.

I andra set var det inget snack. Iga Swiatek, som gick in i turneringen som 54:a på världsrankningen, spelade ut hela sitt register – tunga forehandpasseringar, eleganta stoppbollar och plötsligt iskalla nerver – och manövrerade ut Kenin helt. Amerikanskan hade inget att sätta emot, och polskan stormade fram till 5–1 och matchboll i egen serve.

Hon behövde bara en matchboll och när hon tryckte dit avgörandet skrev hon in sig i historieböckerna som den första polskan att vinna en grand slam-final. Hon var också den första spelaren sedan Justine Henin 2007 som gick igenom hela turneringen utan en enda setförlust, och genom segern flyger hon upp till en 17:e-plats på världsrankningen.

Fakta: Iga Swiatek

Född: 31 maj 2001 i Warszawa.

Nationalitet: Polen.

Längd: 1,76 meter

Världsrankning: 54:a (avancerar till 17:e på måndag).

Seniortitlar: 1 (Franska mästerskapen 2020).

Inspelade prispengar: 2 906 808 dollar, motsvarande drygt 25 miljoner kronor.

Tränare: Piotr Sierzputowski.