Annons

Shiffrin och 142 åkare med krav: "Sporten är hotad"

Mikaela Shiffrin går i bräschen för de alpina åkarnas nya klimatkampanj.
Tillsammans med 142 andra alpina åkare ställer hon nu krav på Internationella skidförbundet.
Alpint • Publicerad 12 februari 2023
Mikaela Shiffrin. Arkivbild.
Mikaela Shiffrin. Arkivbild.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Med titeln "Vår sport är hotad" har Shiffrin och övriga alpina åkare skickat ett brev till Fis (Internationella skidförbundet) svenske ordförande Johan Eliasch där de hävdar att sportens nuvarande hållbarhetssatsningar är otillräckliga, rapporterar nyhetsbyrån AFP som fått läsa brevet.

Åkarna hänvisar till att flera lopp har ställts in på grund av snöbrist, att det finns färre träningsalternativ inför säsongen eftersom glaciärerna smälter i "skrämmande takt" och att de inte kan producera konstgjord snö på grund av stigande temperaturer.

Annons

"Vi inom vinteridrotten måste ta täten i kampen mot klimatförändringarna och göra vår sport klimatneutral så snart som möjligt. Det här är vårt viktigaste lopp, låt oss vinna det tillsammans", står det i brevet.

Åkarna har tagit fram ett antal klimatmål som de vill att Fis ska följa. Bland annat vill de att säsongsstarten i världscupen flyttas till slutet av november, till skillnad från nu då den inleds i oktober. Vidare kräver de bland annat att en insats måste göras för att minska koldioxidutsläppet.

VM i alpint pågår just nu i franska Méribel och Courchevel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons