Annons

Svahn OS-klar – siktar på revansch

Linn Svahn är uttagen till sitt första OS.
Ett mästerskap där hon ska revanschera sig från ett misslyckat VM.
Skidor • Publicerad 4 maj 2021
Från vänster: Jens Burman, Frida Karlsson, Linn Svahn, Oskar Svensson, Jonna Sundling och Ebba Andersson.
Från vänster: Jens Burman, Frida Karlsson, Linn Svahn, Oskar Svensson, Jonna Sundling och Ebba Andersson.Foto: Pontus Lundahl/TT

Utöver Linn Svahn har Sveriges olympiska kommitté (SOK) tagit ut ytterligare fem längdstjärnor till vinterspelen nästa år: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson.

Utöver det ger SOK klartecken för fyra stafettlag – herrlag, damlag samt sprintstafettlag för både herrar och damer.

Annons

Linn Svahn är uttagen – trots att årets VM i Oberstdorf inte gick som planerat. Den 21-åriga guldfavoriten dominerade i världscupen före VM. Men väl på plats i Tyskland gick det mesta fel, hon slogs ut sprintsemifinalen och åkte sedan inga fler distanser.

– Det stora felet var att jag inte fick göra det jag ville, träna enligt plan, säger hon om förberedelserna inför mästerskapet.

"Stolpe ut"

Hon skadade axeln vilket störde uppladdningen. Inför OS i Peking hoppas hon på färre bekymmer.

– Det viktiga är att få felfria förberedelser och göra rätt saker i rätt tid. Det är väl där jag känner att det var lite stolpe ut (inför VM) och att jag fick parera lite, säger hon.

– Det är inte nu man har fokus på att slåss om medaljer, nu är fokus på att förbereda sig så att man ens är redo att köra för det.

Vinterspelen 2022 utspelar sig på högre höjd – det blir en viktig aspekt för det svenska laget som hoppas på flera läger på högre höjd.

– Vi har ett väldigt bra förbund som planerar sådana saker, så vi får hoppas att det blir läger på hög höjd, annars ställer vi dem mot väggen, säger Svahn skämtsamt.

Ebba Andersson instämmer.

– Senast i vinter fick jag svart på vitt hur viktigt det är med förberedelse på hög hög för min del för att prestera som jag vill, säger hon.

Kalla och Dahlquist saknas

Längdåkarna tog sex av totalt 14 svenska medaljer i senaste OS i Pyeongchang 2018. I VM tidigare i år tog Sverige också sex medaljer, två guld, två silver och två brons.

Annons

I den första uttagningen saknas bland annat veteranen Charlotte Kalla, som nyligen bestämde sig för att satsa en säsong till, och Maja Dahlqvist, som tog VM-guld i sprintstafetten tillsammans med Jonna Sundling.

– Det är hård konkurrens och många duktiga tjejer och grabbar, konkurrensen gör att man inte kan fylla laget från början, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Uttagningarna fortsätter under veckan. På onsdag tas de första skidskyttarna ut, och på torsdag är det dags för alpint och skicross.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons