Annons

Saudiarabiens PGA-bidrag: "Mer än 10 miljarder"

Jimmy Dunne, styrelseledamot i PGA-touren, avslöjar att Saudiarabiens statliga investeringsfond (Pif) kommer att skjuta in mer än en miljard dollar i PGA-touren.
Golf • Publicerad 11 juli 2023
Jimmy Dunne, styrelseledamot i PGA-touren, under utfrågningen i amerikanska senaten.
Jimmy Dunne, styrelseledamot i PGA-touren, under utfrågningen i amerikanska senaten.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Senator Richard Blumenthal leder utfrågningen.
Senator Richard Blumenthal leder utfrågningen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Ron Price representerar även han PGA-touren under utfrågningen.
Ron Price representerar även han PGA-touren under utfrågningen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Dunne är tillsammans med flera nyckelpersoner i samarbetet mellan Pif och PGA-touren på plats för en utfrågning i den amerikanska senaten.

Där ska de svara på frågor om sammanslagningen av USA-touren, DP World Tour (tidigare Europatouren) och LIV Golf – samt vilken roll den saudiarabiska regeringen haft i avtalet mellan tourerna.

Annons

Under tisdagens utfrågning fick Dunne frågan om hur mycket pengar Pif bidrar med. Dunne svarade först "mycket", innan han blev ombedd att vara lite mer specifik.

– Det är mer än en miljard dollar, sade Dunne, enligt NBC.

Dunne tillade även det är PGA-touren som kontrollerar hur mycket pengar som kommer att skjutas in nu, och hur mycket som kommer i framtiden. En miljard dollar motsvarar cirka 10,6 miljarder svenska kronor.

"Tiger Woods stod starkt"

Den demokratiske senatorn Richard Blumenthal, som leder utfrågningen, tog också upp att många stjärnspelare varit lojala mot PGA-touren. Bland annat har LIV-chefen Greg Norman tidigare sagt att Tiger Woods tackade nej till cirka tio miljarder för att vara med på turnén.

– Tiger Woods stod starkt, och jag hoppas att PGA-touren också gör det, sade Blumenthal.

Den kontroversiella sammanslagningen mellan golftourerna har fått mycket kritik. Särskilt i USA. Detta med anledning av att FBI 2021 publicerade en rapport som kopplade Saudiarabien till 11 september-attackerna 2001.

– Om de hade något med attacken mot vårt land att göra så är jag den sista som hade suttit till bords med dem, sade Dunne.

Inga planer på golf i Ryssland

Ron Price, som även han representerar PGA-touren, berättade under utfrågningen att PGA-tourens nettointäkter i dagsläget ligger på cirka 1,3 miljarder dollar (drygt 13 miljarder kronor). Vilket gör att intäkterna från Pif stärker tourens ekonomi avsevärt.

– Vi har runt tre miljarder dollar i omsättning, varav 1,3 är netto, sade Price.

Price fick också svara på Blumenthals många frågor om tourens framtiden. Bland annat om turneringar i Ryssland planeras.

– Jag kan inte prata så långt in i framtiden, men det har vi naturligtvis inga planer på i nuläget, sade Price.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons