Annons

Femte matchfixningsmålet som hovrätten ändrar

Den mutåtalade ex-allsvenske fotbollsspelaren friades i tingsrätten, men hovrätten dömer honom för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019.
Det är den femte matchfixningshärvan som nått domstol och även i tidigare fall har hovrätten ändrat tingsrättens dom.
Brott/Fotboll • Publicerad 15 december 2021
Samtliga fem tingsrättsdomar gällande matchfixning har ändrats av en hovrätt. I fyra av fallen har den högre instansen avkunnat en fällande dom. Arkivbild.
Samtliga fem tingsrättsdomar gällande matchfixning har ändrats av en hovrätt. I fyra av fallen har den högre instansen avkunnat en fällande dom. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Så här har det gått i hovrätten i tidigare matchfixningsärenden som nått svensk domstol:

Värnamofallet – fällande dom

Annons

En 25-årig man friades i Jönköpings tingsrätt för grovt givande av muta, men fälldes av en oenig Göta hovrätt för medhjälp till muta. Han dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Mannen anses ha medverkat till att försöka muta tre spelare i IFK Värnamo inför ett superettanmöte med Gais 2013. 25-åringen var själv fotbollsspelare, men inte i någon av de två klubbarna.

De tre spelarna, som sade nej till att medverka i en läggmatch, blev några dagar senare uppsökta av två okända män, som både erbjöd betalning och hotade dem. De stod fast vid sitt nej och berättade i stället för sin klubb om vad som hänt. Detta ledde till en polisanmälan och att Svenska spel stoppade spelet på matchen.

Skånefallet – fällande dom

Det första – och hittills enda – fallet där en åtalad berättat om att han varit med och försökt manipulera fotbollsmatcher. Fotbollsspelaren erkände att han tagit emot muta i samband med tre matcher i division 1 hösten 2013 och våren 2014.

Han och två andra medåtalade lagkamrater ska också ha hotats av två matchfixare efter att ha misslyckats med att manipulera ett resultat för sin klubb i en av de tre matcherna. Vittnesmålet räckte inte till en fällande dom i tingsrätten, men de sex männen dömdes av hovrätten över Skåne och Blekinge sommaren 2016.

De två huvudmännen dömdes till fängelse i ett år respektive ett år och två månader, framför allt för utpressning och olaga tvång, även om den ene också dömdes för givande av muta. En före detta spelare i klubben dömdes också för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter. Det är samme 25-åring som dömdes för mutbrott i samband med matchen mellan IFK Värnamo och Gais i superettan.

De tre fotbollsspelarna dömdes till villkorlig dom, varav två också ska betala dagsböter, för tagande av muta.

Ungdomsfallet – friande dom

Två ungdomsspelare från en fotbollsklubb söder om Stockholm åtalades för att hösten 2017 ha försökt muta en lagkamrat för att ordna ett visst slutresultat i en U19-match och de ska själva ha underpresterat i matchen. Tingsrätten dömde spelarna till villkorlig dom för givande av muta, men hovrätten rev i april 2019 upp domen och frikände båda spelarna. I september 2019 stängde Riksidrottsnämnden (Rin) av de båda spelarna från all form av idrottsutövning – träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag – fram till den 3 maj 2021.

AIK-fallet – fällande dom

Annons

Två tidigare fotbollsspelare försökte rigga det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK, som skulle ha spelats den 18 maj 2017. På grund av det misstänkta matchfixningsförsöket ställdes matchen in.

Spelarna friades i slutet av 2018 av Stockholms tingsrätt för grovt givande av muta. Tingsrätten ansåg att det hade skett ett närmande mot AIK:s dåvarande andremålvakt, men att erbjudandet om matchfixning inte var tillräckligt konkret för en fällande dom.

Åklagarsidan överklagade domen och i november 2019 dömde Svea hovrätt männen till villkorlig dom och dagsböter. Mutbrottet ansågs inte vara grovt. Hovrätten ansåg att erbjudandet som målvakten fick "klart och tydligt" ska ses som "ett straffbart erbjudande av muta" och att det rört sig om "betydande belopp".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons