Annons

Så avgörs Vasaloppet

Vasaloppet kommer att genomföras även nästa år.
Det blir en coronaanpassad tävling den 7 mars med bara 400 elitåkare. Men även upp till 5 000 motionärer får köra den klassiska sträckan samma dag.
Skidor • Publicerad 5 november 2020
Så här, som i årets lopp, kommer det inte att se ut under Vasaloppet 2021 . Det coronaanpassade loppet körs bara med 400 elitåkare.
Så här, som i årets lopp, kommer det inte att se ut under Vasaloppet 2021 . Det coronaanpassade loppet körs bara med 400 elitåkare.Foto: ULF PALM / TT

Förutom de 400 elitåkarna får tiotusentals motionärer chansen att åka den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora – fast under namnet Vasaåket 2021.

I korthet ser den coronaanpassade lösningen ut så här:

Annons

+ Den 7 mars avgörs Vasaloppet, precis som vanligt. Men på startlinjen finns bara 400 elitåkare (300 herrar och 100 damer).

+ Den 27 februari avgörs Tjejvasan med enbart 100 elitåkare.

+ Vasaåket 2021 blir ett alternativ för motionärerna att kunna åka någon av de ordinarie sträckorna (10, 30, 45, 90 kilometer) som ingår i den ordinarie Vasaloppsveckan. Deltagarna kan välja att åka sitt lopp någon gång under perioden 12 februari till 7 mars.

– Vi gör detta för att få möjlighet att skriva in segrare i historieböckerna även för 2021, säger Johan Eriksson.

5 000 under Vasaloppsdagen

De 25 000 åkare som i dag är anmälda till något av loppen under Vasaloppets vintervecka flyttas över till motsvarade lopp och dag, under namnet Vasaåket 2021. Det finns också möjlighet för fler att anmäla sig.

Alla motionärerna startar i intervaller med cirka 300 åkare i varje startgrupp. Därefter uppmanas åkarna att hålla social distansering. Men det kan ändå bli trångt. Johan Eriksson tippar att det blir cirka 3 000 till 3 500 deltagare per dag under periodens helger.

Under själva Vasaloppshelgen blir det extra utmanande. I dag har cirka 10 000 åkare anmält intresse för själva Vasaloppet. Hälften av det startfältet får åka lördagen den 6 mars och resten åker söndagen den 7 mars.

På själva Vasaloppssöndagen startar eliten först och 45 minuter senare sker den första intervallstarten för de upp till 5 000 åkare som återstår.

Ingen start vid Berga By

Johan Eriksson är medveten om utmaningen att hålla social distansering mellan Sälen och Mora.

– Visst, men under hösten har vi haft en dialog med Riksidrottsförbundet, Polisen, smittskyddsenheten i Region Dalarna, samt med Folkhälsomyndigheten, samt med politiker på både lokal- och regeringsnivå. Alla är eniga om att detta är ett bra sätt att genomföra Vasaloppsveckan.

Annons

Inget av loppen startar vid Berga By, för att hålla Sälenvägen öppen för trafik under hela perioden, och även

För elitåkarna i Vasaloppet och Tjejvasan blir mycket sig likt. För motionärerna blir däremot mycket annorlunda.

Det blir nya startplatser, i både Sälen och i Oxberg. Och för alla lopp, utom själva Vasaloppet, blir det målgång vid Zornmuséet i Mora. Eliten går i mål under den nya portalen på Vasagatan i Mora.

– Vi gör dessa justeringar så att vägarna ska kunna hållas öppna under hela perioden för Vasaåket, säger Johan Eriksson.

"Jättestor omställning"

Det blir heller ingen publik längs med spåret.

– Jag tror att vi kommer att mötas av förståelse för detta upplägg och för vår ambition att ändå erbjuda någon form av skidåkning i dessa tider, säger Johan Eriksson, som ser detta som en mycket stor utmaning för organisationen:

– Vi har mer eller mindre haft näringsförbud att bedriva ett motionsevenemang, som vi gjort i hundra år. Detta är en jättestor omställning för oss. Det här arrangemanget är inte gynnsamt för vår ekonomi. Men det är jätteviktigt för oss att uppfylla vårt ansvar att hitta möjligheter för de som vill motionera på skidor.

Fakta: Vasaloppsveckan 2021

+ Den 7 mars avgörs Vasaloppet med 400 elitåkare (300 herrar och 100 damer) på startlinjen. Rankning avgör vilka som får starta.

+ Den 27 februari avgörs Tjejvasan med enbart 100 elitåkare. Även där avgör rankning vilka som får starta.

+ Vasaåket 2021 är för motionärer att åka 10, 30, 45, eller 90 kilometer. Deltagarna kan välja att åka sitt lopp någon gång under perioden 12 februari till 7 mars.

+ De som redan är anmälda till Vasaloppsveckan erbjuds att åka motsvarande lopp den aktuella dagen.

+ Ingen start vid klassiska Berga by i Sälen och den berömda vägövergången uteblir. Startplats blir vid Tjärnhedens idrottsplats, snett ovanför den klassiska startplatsen.

+ Starten för Tjejvasan och 30-kilometersloppen flyttas upp till själva matkontrollen vilket gör distansen någon kilometer kortare.

+ Målgång för alla loppen utom Vasaloppet blir vid Zornmuséet i Mora.

+ Eliten i Vasaloppet går i mål på en ny målplats vid tidigare målrakan som kommer att användas även i framtiden.

+ Ungdomsvasan kanske arrangeras. Beslut tas senare.

+ Vid kontrollerna erbjuds blåbärssoppa och vallaservice, men enbart på helgerna, fredag till söndag.

+ Ingen dusch eller plats för ombyte finns efter målgången.

+ Deltagarna får nummerlapp, tid och diplom.

Fakta: Vasaloppsveckan 2021

Exempel på hur några andra av landets stora motionsarrangemang hanterat pandemin:

+ Den vanliga Vätternrundan ställdes in. I stället fick cyklisterna cykla i sina hemtrakter eller hemma i vardagsrummet.

+ Vansbrosimningen hade liknande upplägg som Vätternrundan.

+ Göteborgsvarvet arrangerade ett virtual Race av Varvet. Deltagarna kunde springa loppet där de befanns sig i Sverige och i världen.

+ Stockholm Marathon ställdes in, liksom orienteringstävlingen O-ringen.

+ Deltagarna i Lidingöloppet kunde välja att springa sitt speciella lopp under perioden 15 september till 15 oktober.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons