Annons

Rytting Kaneryd öppen för flytt

Tre av lagkamraterna i Häcken försvann till England i fjol.
Johanna Rytting Kaneryd är öppen för att följa efter – om rätt bud kommer.
Fotboll • Publicerad 6 april 2022
Johanna Rytting Kaneryd.
Johanna Rytting Kaneryd.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Många svenska landslagsspelare har de senaste åren tagit klivet ut till större ligor, exempelvis lämnade Filippa Angeldahl i somras just Häcken för en flytt till Manchester City.

Efter en hyllad förstasäsong i Göteborgsklubben är Johanna Rytting Kaneryd inte främmande för att gå samma väg om rätt bud kommer.

Annons

Samtidigt är en flytt dock också förenad med risken att få minskad speltid. Så har det exempelvis blivit för Filippa Angeldahl.

Det gör en flytt till ett svårt beslut, konstaterar Johanna Rytting Kaneryd.

– Det är svårt att säga vad som är bäst och inte. Det finns egentligen inga fel. Det är klart, man vill alltid spela. Men om man, som Filippa, är i en miljö som är en otroligt bra träningsmiljö så värderar man det högt också, säger hon.

– För mig handlar det nu om att få mycket speltid, få fortsätta ta kliv och utvecklas och det känner jag att jag får i Häcken. Så jag känner ingen stress.

Hyllad debut

Senast Johanna Rytting Kaneryd bytte klubb – från Rosengård till dåvarande Göteborg FC i december 2020 – hamnade hon mitt i kaoset som till slut ledde till att Häcken tog över klubben.

Sedan dess har hon gått från given i U23-landslaget till given även i Peter Gerhardssons A-landslag. Efter landslagsdebuten, som inhoppare mot Österrike i februari förra året, hyllades hon av förbundskaptenen.

– Rytting gör sin första landskamp och ser ut som att hon har varit med hela tiden. Hon är väldigt taktiskt skicklig och hon är nära att göra mål, sade Peter Gerhardsson till TT.

Trots den fina debuten blev det dock inget OS för Häckenmittfältaren, som i stället har fått sikta in sig på att göra mästerskapsdebut i sommarens EM.

Först väntar dock ytterligare två VM-kvalmatcher, mot Georgien på torsdagen respektive mot Irland på tisdag.

Lockande klubbar

Av de 26 uttagna svenskorna spelar bara åtta i damallsvenskan. Resten finns i klubbar som Arsenal, Chelsea, Real Madrid och Barcelona.

Annons

Det är klubbnamn som lockar.

– Jag har ambitioner att spela i en bättre liga. Men nu tycker jag att vi har otroligt bra förutsättningar i Häcken, så jag känner ingen stress över att ta mig någonstans, säger Johanna Rytting Kaneryd.

– Det är alltid svårt, man får värdera det också, att komma till en ny klubb och ett nytt spelsätt. För mig handlar det om att vara hundra procent och veta att det passar mig om jag ska gå någonstans.

TT: Men om rätt bud kommer i sommar?

– Då är jag öppen. Jag stänger inga dörrar.

England och Spanien är de hetaste alternativen även för henne.

– Det är klart att engelska och spanska ligan lockar väl framför allt. Sedan är det många andra lag som tar kliv. Italien, den ligan är på uppgång hela tiden, säger hon.

– Det är många intressanta och spännande lag, men det är svårt att säga exakt vilket. En bättre liga är mitt huvudfokus.

Fakta: Sveriges kvaltrupp

8 av 26 i Peter Gerhardssons trupp till VM-kvalen mot Georgien och Irland spelar i damallsvenskan:

Målvakt: Jennifer Falk, Häcken. Försvarare: Emma Berglund, Rosengård. Mittfältare och anfallare: Filippa Curmark, Häcken, Madelen Janogy, Hammarby, Elin Rubensson, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Olivia Schough, Rosengård, Caroline Seger, Rosengård.

Övriga truppen:

Målvakter Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Emma Kullberg, Brighton, Amanda Nildén, Juventus, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, Real Madrid, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, San Diego, Fridolina Rolfö, Barcelona.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons