Annons

Ryska OS-planen: eget mästerskap

Ryska idrottare kan stängas av från OS i Paris 2024 på grund av kriget i Ukraina. I stället satsar man på ett inhemskt mästerskap i OS-grenarna.
Idrott • Publicerad 6 september 2022
Ryska guldmedaljören i höjdhopp i Tokyo 2021, Marija Lasitskene. Om två år kanske hon får nöja sig med en rysk OS-liknande tävling.
Ryska guldmedaljören i höjdhopp i Tokyo 2021, Marija Lasitskene. Om två år kanske hon får nöja sig med en rysk OS-liknande tävling.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Rysslands invasion av Ukraina inleddes direkt efter att vinter-OS i Peking avslutats i februari. Kriget ledde till att ryssar och belarusier stoppades från att vara med i Paralympics en kort tid senare. I Ryssland gjorde man då egna tävlingar för paralympierna. Nu planerar man för ett liknande scenario 2024 då sommar-OS avgörs i Paris.

– Vi planerar att göra som vi gjorde med Paralympics i Chanty-Mansijsk, säger Tjernysjenko till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Annons

Internationella olympiska kommittén (IOK) har rått de olympiska sporterna att stänga av ryska och belarusiska idrottare från internationellt tävlande, vilket de flesta sporter hörsammat.

Egna träningscentrum

Den ryske presidenten Vladimir Putin har vid många tillfällen tagit upp idrottarnas dilemma, att inte få träna på utländska anläggningar och inte få tävla, säger Tjernysjenko.

– Presidenten har lyft behovet av ett utökat antal inhemska tävlingar, med medverkande från andra vänligt sinnade länder. De aktiva behöver tävla, inga elitidrottare kan bara träna, det är omöjligt, säger han.

– Enligt instruktioner från presidenten ersätter vi träningsanläggningar i ovänligt sinnade länder. Nu ska de byggas upp i vårt land, särskilt i bergen för uthållighetsträning.

OS-liknande tävling

Ternysjenko berättar också för Interfax om att man i år hållit 210 internationella tävlingar i 50 sporter. Och just nu pågår ett stort mästerskap för de bästa ryssarna i 39 olika sommar-OS-idrotter med exakt likadant program som under OS i Paris om två år.

Kanske blir det ett liknande upplägg 2024, om IOK håller fast vid den ryska avstängningen från deltagande i Paris.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons