Annons

Rosengårds mardrömslottning – möter storlag

Det blev en riktig nitlott för Rosengård när gruppspelet till Champions League lottades.
Skåningarna lottades in i grupp D där möten mot europeiska storheter som Bayern München, Barcelona och Benfica nu väntar.
Fotboll • Publicerad 3 oktober 2022
Rosengård jublar efter att ha kvalat in till Champions League. Nu väntar tufft motstånd. Arkivbild.
Rosengård jublar efter att ha kvalat in till Champions League. Nu väntar tufft motstånd. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Rosengård fanns med i den tredje seedningspotten när gruppspelet till damernas Champions League skulle lottas.

När Rosengårds lott drogs fanns det två möjligheter: "drömgruppen" med Wolfsburg och Slavia Prag eller "dödens grupp" med Barcelona och Bayern München.

Annons

Det blev den sistnämnda. Och inte nog med det. Därefter drogs även Benfica, det förmodat tuffaste laget från den fjärde seedningspotten, vilket kompletterade gruppen.

– Klart att som det såg ut så hoppades man på grupp B. Det var ju femtio procents chans att hamna där, säger vikarierande lagkaptenen Emma Berglund till Sydsvenskan.

Svenskmöten väntar

I Bayern München ställs Rosengård mot världsstjärnor som Lea Schüller, Lina Magull och inte minst, svenska landslagsbacken Hanna Glas, som dock dras med en knäskada. I det tyska storlaget finns även islänningen Glódís Perla Viggósdóttir, tidigare i just Rosengård.

Mot Barcelona lär man åtminstone slippa knäskadade Alexia Putellas, utsedd till världens bästa spelare, men det finns tillräckligt med stjärnglans för att skrämma. Eller vad sägs som EM-vinnaren Lucy Bronze, norska anfallsesset Caroline Graham Hansen och svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö.

Benfica är fullspäckat med spelare från det portugisiska landslag som deltog i sommarens EM-slutspel.

– Klart jag tänkte "amen vad fan" när jag såg var vi hamnade. Men det blir väldigt intressant och löparskorna på, säger Emma Berglund.

Ger klirr i kassan

Platsen i Champions League-gruppspelet gav Rosengård ett ekonomiskt tillskott på runt 4,3 miljoner kronor. Det finns dessutom chans att utöka kassan genom bra prestationer.

En seger i gruppspelet ger runt en halv miljon kronor. Även oavgjorda resultat genererar en inkomst på drygt 185 000 kronor.

– Vi kommer att vilja göra vårt absolut bästa. Vårt mål kommer att vara att ta poäng i varje match. Vi ger inte upp något på förhand. Varken klubben eller vi spelare fungerar på det viset, säger Emma Berglund.

Totalt deltar 16 lag i gruppspelet som inleds den 19–20 oktober. Två lag från varje grupp går vidare till kvartsfinal. Finalen avgörs i Eindhoven den 3 eller 4 juni.

Fakta: Grupperna i damernas Champions League

Grupp A:

Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid, Vllaznia.

Grupp B:

Wolfsburg, Slavia Prag, St. Pölten, Roma.

Grupp C:

Lyon, Arsenal, Juventus, Zürich.

Grupp D:

Barcelona, Bayern München, Rosengård, Benfica.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons