Annons

Rögles elsmäll: "Kan få stora konsekvenser"

SHL-klubben Rögle kan åka på en rejäl miljonsmäll.
Anledningen är skenande elpriser.
Ishockey • Publicerad 8 september 2022
Det kan bli dyrt att driva Catena arena för Rögle i vinter. Arkivbild.
Det kan bli dyrt att driva Catena arena för Rögle i vinter. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Högre elpriser påverkar idrottsföreningar i Sverige då det blir dyrare att bedriva verksamheten i arenor och hallar. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson uttryckte sin oro till TT tidigare i veckan.

– Den bild jag får är att väldigt, väldigt många på allvar ställer sig frågan: "Vågar vi hålla hallen öppen?". Och saken blir ju inte enklare för dem som har extrakostnader med exempelvis is, sade Eriksson.

Annons

TT skrev i onsdags om flera exempel på lag, både klubbar som hyr hallar och klubbar som äger sina egna, inom elområde fyra (södra Sverige). Vissa påverkas mer och vissa påverkas mindre.

Några som kan få det kämpigt är SHL-klubben från Ängelholm: Rögle.

Ett vanligt år betalar Rögle strax under tre miljoner kronor om året i elkostnader. Förra vintern dubblades det och i år ser det ut att hamna på runt 15 miljoner kronor.

– Det som är lite skrämmande är att det är såna enorma summor vi pratar om, så det kan väldigt snabbt få väldigt stora konsekvenser för vår verksamhet, säger klubbdirektör Daniel Koch till Radiosporten.

För en klubb som drabbas hårt ekonomiskt kan det bli kämpigt att klara licenskravet för eget kapital som våren 2023 ligger på fem procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen. Och har man inte budgeterat med skenande elpriser kan det bli problem.

– De här priserna för augusti... Skulle du då lägga på ett par kronor, då har hela vårt egna kapital försvunnit, säger Koch.

Rättelse: I en tidigare version framgick fel angående licenskrav för eget kapital. Rätt är procent i relation till intäkterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons