Rögle reste sig – sjunde avgörande väntar

Vinna eller försvinna var Rögles två alternativ i den sjätte kvartsfinalmatchen mot Oskarshamn.
SHL:s seriesegrare stod pall för trycket, vann med 5–2 och tvingade fram en avgörande match.
Ishockey • Publicerad 10 april 2022
Rögles Daniel Zaar blev tvåmålsskytt mot Oskarshamn.
Rögles Daniel Zaar blev tvåmålsskytt mot Oskarshamn.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Efter fredagens seger i Ängelholm hade Oskarshamn chansen att fullborda den skräll det skulle vara om laget slog ut seriesegraren samt CHL-mästaren ur slutspelet. Men Rögle såg redan från första nedsläpp beslutsamt ut i att försöka vinna istället för att försvinna. I matchens 14:e minut kom utdelningen i form av ett mål från Daniel Zaars klubba.

– Vi börjar oerhört starkt och får utdelning, säger Rögles forward Dennis Everberg.

Christoffer Rifalk vaktade Rögles mål i de fem första matcherna i kvartsfinalserien. Den här gången valde tränaren Cam Abbott att ge Calle Clang chansen. Clangs nolla höll i drygt 26 minuter innan ett Jonas Engström-skott spräckte den.

– Jättekul att kunna bidra på det sättet också, säger Oskarshamns lagkapten och första målskytt i matchen.

Doft av semifinal

Oskarshamn gjorde betydligt mer väsen av sig under den andra perioden jämfört med vad som var fallet under de inledande 20 minuterna. Fem sekunder efter att Rögle klarat av ett numerärt underläge smällde Fredrik Olofsson in 2–1. Där och då närmade sig stämningen i arenan kokpunkten – en högljudd hemmapublik kände doften av semifinal.

Men gästerna replikerade snabbt och dessutom dubbelt. 58 sekunder efter Olofssons mål klev Daniel Zaar fram som tvåmålsskytt.

– Klart att det var jätteviktigt att få ett snabbt mål, säger Zaar.

En stund senare satte Adam Tambellini Rögle i ledning. Tidigt i den tredje perioden petade Dennis Everberg in 4–2, ett mål som visade sig bli matchavgörande.

– Självklart skönt att få det direkt, säger Everberg.

Efter det stängde Rögle ned Oskarshamn.

– De har inte så mycket farligheter. Vi vet att det är först till fyra, nu är det 3–3, säger Dennis Everberg.

Avgörande på tisdag

Ludvig Larsson spikade slutresultatet i tom hemmakasse. På tisdag spelas den sjunde och avgörande matchen på Rögles hemmais i Ängelholm. Vinnaren av den matchen går till SM-semifinal medan förloraren har spelat klart för säsongen.

– Nu tittar vi mot tisdag. En avgörande match, precis som i dag. Det är kul, man känner lite extra då, säger Dennis Everberg.

Få av förhandstipsen pekade i riktning mot att tabellnian skulle vara kapabla att utmana seriesegraren. Oskarshamn är fortsatt en seger från att ställa till med en riktig knall.

– Matcherna som varit har varit. En sjunde avgörande, det kommer att vara mycket känslor och det gäller att hitta rätt anspänning. Det kommer att vara en kul match att spela, säger Jonas Engström.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.