Annons

Regelputsning inför EM

Fotboll • Publicerad 5 juni 2021
Gult kort för spelare som bildar ring runt domaren blir det under sommarens EM-matcher. Arkivbild.
Gult kort för spelare som bildar ring runt domaren blir det under sommarens EM-matcher. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under fotbolls-EM i sommar kommer domarna att göra annorlunda bedömning av bland annat handsregeln, rapporterar SVT Sport.

Organisationen IFAB, som beslutar om spelregler, har godkänt att en oavsiktlig hands av en anfallande spelare i måluppbyggnad inte längre ska betraktas som frispark för motståndarlaget.

Annons

Ambitionen är också att videogranskande domare (VAR) ska användas mindre under sommarens EM. Om ett mål godkänns av huvuddomaren på EM-planerna i de tolv värdnationerna, måste det finnas tydliga bevis för att VAR ska döma bort målet.

– Fotboll handlar om kontroversiella ögonblick och det är inte alltid lätt att definiera gränsen för VAR-beslut. Det måste vara tydligt för att ett mål inte ska godkännas, säger Uefas domarchef Roberto Rosetti.

En annan nyhet under EM är, enligt Roberto Rosetti att minst ett gult kort kommer att utdelas om spelare omringar en domare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons