Annons

Svenskt EM-guld efter urladdning: "Jättestort"

Martin Regborn är EM-guldmedaljör i orientering för första gången.
30-åringen tog ut sig fullständigt och vann herrarnas långdistans i Estland.
Orientering • Publicerad 4 augusti 2022
Martin Regborn tog guld på herrarnas långdistans under orienterings-EM i Estland.
Martin Regborn tog guld på herrarnas långdistans under orienterings-EM i Estland.Foto: Kristina Lindgren

Martin Regborn vann loppet över 17,3 kilometer och 31 kontroller på tiden 1.39.18 i Põlula, Estland. 30-åringen var 31 sekunder snabbare än silvermedaljören Eskil Kinneberg, Norge, och ytterligare 35 sekunder snabbare än Elias Kuukka, Finland, som tog brons.

Efter målgången hade svensken svårt att hitta orden i segerintervjun i tv, en stund efteråt var han mer samlad när TT intervjuade honom på telefon.

"Sällan varit så trött"

Annons

– Det blir så ibland. Att springa nästan 100 minuter i nästan 27 grader. Det är sällan jag har varit så trött, säger Martin Regborn och fortsätter:

– Det är jättestort, det största loppet i karriären. Inga jättestora misstag. Jag blev riktigt, riktigt trött men kunde ändå hålla uppe tempot.

Guldet är Regborns första i ett internationellt seniormästerskap och hans första mästerskapsmedalj sedan EM-bronset på långdistans i Tjeckien för sex år sedan.

– Jag har varit ganska stabil topp-10 i internationella tävlingar. Trea på EM-lången 2016. Jag har aldrig tidigare fått till den riktiga fullträffen förrän i dag.

För Regborn, som bor i Örebro och tävlar för Hagaby GoIF, väntar nu två vilodagar eftersom att han under onsdagen misslyckades i kvalet till lördagens medeldistanslopp. Fredagen är vilodag för samtliga löpare. På söndag är det stafetter.

EM-guldfirande på boendet

– Det blir bara att ta det lugnt och få i sig energi. Det blir ingen medeldistans eftersom jag stämplade bort mig. Efter det här känns det ändå ganska skönt, säger Martin Regborn.

TT: Kommer det bli något firande?

– Det kommer väl bli något på vårt boende. Sedan blir det väl något när jag kommit hem i nästa vecka.

Rättad: I tidigare versioner av den här texten angavs felaktig ålder för Regborn och felaktig segertid. Rätt ska vara 30 år och 1.39.18.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons