Annons

Rasar efter bikinikravet: "Pinsamt"

De norska beachhandbollsdamerna protesterade mot den kontroversiella klädkoden.
Då hotades de med höga böter och diskvalificering.
Handboll • Publicerad 15 juli 2021

Norska beachhandbollsförbundet har länge drivit frågan om att slopa det internationella kravet på en åtsittande sport-BH och max tio centimeter höga bikinitrosor. Där har man fått med sig flera länder, bland annat Sverige.

Inför beachhandbolls-EM ansökte Norge om att få spela i lårlånga tights i stället, men det gick det europeiska förbundet (EHF) inte med på.

Annons

– Vi fick veta att vi skulle få böter på 5 000 kronor per person, vilket skulle bli totalt 50 000 kronor, säger lagkaptenen Katinka Haltvik till NRK.

Ett pris det norska förbundet var villiga att betala, men ett ännu hårdare straff oroade.

– De kunde inte säga att vi bara fick böter, för då kunde vi ha spelat (med tights), men det låg fortfarande i korten att vi kunde diskvalificeras, och då vågar vi inte ta den risken, säger Haltvik.

– EM är viktigt för oss med tanke på kommande matcher. Vi ska kvalificera oss för ett VM. När vi kände oss hotade att bli diskade vågade vi inte fortsätta, säger hon.

EHF:s presstalesperson säger till NRK att man på förbundet kommer att se över en regeländring, men norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio är skeptisk.

– Vi har kontaktat dem och arbetat för detta under flera år. Vi har tagit upp det vid kongressen och vi har lovats att de kommer att ordna upp det. Ändå händer ingenting. Det är bara sorgligt för kvinnorna att behöva ta itu med detta, säger han.

Lio säger också att man fått med sig både Sverige, Danmark och och Frankrike på att skicka ett brev till EHF och än en gång försöka få till en ändring av regelverket.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs en felaktig förstasumma i det första citatet. Rätt ska vara 5 000 kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons