Annons

Qatars drag – vill köpa Manchester United

Premier League-klubben Manchester United uppges ha börjat förhandla med Qatars investeringsfond om att ta över den engelska giganten.
"Det här kommer vara ännu ett steg mot att normalisera sporttvätt", säger Peter Frankental, ekonomisk talesperson på Amnesty, till AFP.
Fotboll • Publicerad 9 februari 2023
Emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani har visat intresse för Manchester United. Arkivbild.
Emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani har visat intresse för Manchester United. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez AP/TT

Investeringsfonden har nära anknytning till emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani. Emiren uppges ha ett stort fotbollsintresse och vill ta tillbaka Manchester United "där de en dag var", skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den engelska tidningen The Guardian.

Vilka personer som ligger bakom investeringsfonden är i nuläget oklart, men enligt uppgifter handlar det om Qatar Sports Investments, (QSI), som sedan 2011 ägt den franska storklubben Paris Saint-Germain.

God för 135 miljarder

Annons

QSI är samtidigt ett dotterbolag till Qatar Investment Authority som är den statliga investeringsfonden emiren kontrollerar.

Om det här blir verklighet kommer Uefas regelverk att sättas på prov. Uefa tillåter nämligen inte att majoritetsägare till två klubbar tävlar i deras turneringar. Enkelt förklarat måste QSI sälja PSG för att ta sig in i Manchester United.

Det var i november förra året som Uniteds nuvarande ägare, den amerikanska familjen Glazer, öppnat för att hitta nya investerare alternativt att sälja klubben. Sedan dess har det varit relativt tyst, men de senaste två veckorna har buden börjat ramla in.

Brittiske miljardären Jim Ratcliffe, har visat ett konkret intresse. Ratcliffe uppges vara god för 135 miljarder kronor.

Familjen Glazer, som köpte Manchester United 2005, vill ha mellan 6 och 8 miljarder pund. Deadline för att lägga ett bud är den 17 februari, enligt AFP.

Amnesty kommenterar

Människorättsorganisationen Amnesty har varnat Premier League. Man menar att Qatars intresse i Manchester United bör fungera som en väckarklocka.

"I kölvattnet av fotbolls-VM, där Qatar målade upp en glittrande bild av landet, kommer det här vara ännu steg mot att normalisera sporttvätt", säger Peter Frankental, ekonomisk talesperson på Amnesty i ett uttalande till AFP.

Manchester United, som inte har vunnit Premier League på tio år, ligger trea i tabellen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons