Publiken tillbaka – då vann Stockholmslagen

Utsålt: 500 åskådare på Stockholms stadion.
Då kom första segern i damallsvenskan på sju matcher för Djurgården, 1–0 mot Eskilstuna.
Även Stockholmsrivalen AIK tog tre poäng tack vare två vackra mål mot Kif Örebro.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2021
Djurgårdens Daniela Zamora, tvåa från vänster, firar sitt 1–0-mål mot Eskilstuna.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det blev 1–0 i premiären mot Kif Örebro den 17 april. Sedan dess har Djurgården spelat sex matcher utan att ta en enda poäng. Krisen har varit stor i Stockholmslaget, som inte ens är bäst i huvudstaden längre, där nykomlingarna AIK och Hammarby klarat sig bättre i högsta serien hittills den här säsongen.

Bara Växjö, som inte vunnit alls i år, ligger längre ner i tabellen.

Men när regeringen lättade på coronarekommendationerna och publiken kunde släppas in på Stockholms stadion lossnade det för Djurgården.

Inför hela 500 åskådare, maxantalet som tillåts från och med 1 juni, fick Djurgården till slut sin efterlängtade seger, mot Eskilstuna som efter förlusten i sin tur dras in lite mer i bottenstriden.

"Väntat länge"

Daniela Zamora blev segerskytt när hon från nära håll kunde trycka in en hörna i den 35:e minuten.

Då hade den chilenska landslagsspelaren redan tidigare i matchen varit nära att ge sitt lag ledningen. I den tredje minuten kom hon fri och rundade Eskilstuna-målvakten Emma Holmgren, men kom i för snäv vinkel och träffade burgaveln med sitt skott när målet var öppet.

Zamoras 1–0 blev matchens enda mål och nu kan Djurgården blicka fram emot det kommande landslagsuppehållet med mindre avstånd till lagen ovanför i tabellen.

– Vi har väntat på det här länge, säger Zamora till Sportbladet.

Dubbla AIK-drömmål

Även Stockholmsrivalen AIK kom till den åttonde omgången med endast en seger i bagaget. Men inför hemmapubliken på Skytteholm är man återigen på vinnarspåret efter 2–0 mot Kif Örebro.

AIK, som blev fullkomligt överkört med 0–7 mot Rosengård senast, inledde på bästa sätt.

I nionde minuten fick Honoka Hayashi ett frisparksläge några meter utanför straffområdet. Då slog japanskan till med en riktig frisparksprojektil upp i krysset till 1–0.

Kvarten senare kom nästa AIK-mål – även det ett vackert sådant.

Bollen gick som ett snöre med flera spelare inblandade och till slut letade sig ett inspel in till Hayashi som nätt klackade bollen vidare till 17-åriga Rosa Kafaji som placerade in bollen i mål.

2–0-segern gör att AIK avancerar till åttonde plats i den damallsvenska tabellen. Det var dessutom nykomlingen AIK:s första hemmaseger den här säsongen.