Annons

Profiler saknas i nya kaptenens första trupp

Damkronornas nya förbundskapten Ulf Lundberg har tagit ut sin första trupp till ett läger i Skövde om tre veckor.
Flera profiler, som fanns med när det svenska damlandslaget åkte ur A-VM förra året, saknas.
Ishockey • Publicerad 7 augusti 2020
Damkronornas nya förbundskapten Ulf Lundberg. Arkivbild.
Damkronornas nya förbundskapten Ulf Lundberg. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Emma Nordin var lagkapten för Damkronorna vid VM i Finland förra året. Arkivbild.
Emma Nordin var lagkapten för Damkronorna vid VM i Finland förra året. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 11 mars deklarerade Världshälsorganisationen (WHO) covid-19 som en pandemi. Samma dag blev det klart att Ulf Lundberg skulle ersätta Ylva Martinsen som förbundskapten för Damkronorna.

Grundtanken var att det svenska damlandslaget i ishockey nu i augusti skulle ha spelat en fyrnationsturnering i Ryssland, som inledning av säsongen 2020–2021. Men coronavirusets globala spridning gör ett genomförande omöjligt.

Annons

I stället samlar Lundberg, och nya assisterande förbundskaptenen Andreas Spångberg, 22 spelare för läger och internmatcher mot U18-landslaget i Skövde om tre veckor, 26–30 augusti.

VM-fiasko i fjol

Jämfört med det lag som stod för ett fiasko vid VM i Finland i april i fjol och åkte ur A-gruppen är det stor skillnad på truppen. Av skilda orsaker.

Fanny Rask har avslutat karriären och Pernilla Winberg drabbades i oktober av karriärens fjärde hjärnskakning och håller fortfarande på att återhämta sig. Att Luleåtrion Emma Nordin, Johanna Fällman och Johanna Olofsson saknas är mer oväntat och anledningen är inte helt klar.

– Just nu är ju Fällman, tillsammans med Emma Nordin, instruktörer på Luleås tjejcamp så de har fullt upp, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT.

Ingen har sagt nej

Han säger att Brynäs Erika Grahm, som är spelande sportchef i Gävlelaget, behöver prioritera sitt jobb och att ingen landslagsaktuell spelare har tackat nej.

– Det är tvärtom. Helt ärligt. De är oerhört positiva, och det har glatt mig mycket. Det var ju så klart en av de första frågorna till alla spelarna som jag ringde: Om suget och motivationen fanns, men jag har mötts av en oerhörd hunger och energi.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktig uppgift kring Erika Grahms landslagskarriär.

Fakta: Damkronornas lägertrupp

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Lovisa Berndtsson, Djurgården.

Backar: Emmy Alasalmi, AIK, Anna Kjellbin, HV71, Sofia Engström, Modo, Linnea Hedin, AIK, Linnéa Andersson, HV71, Mina Waxin, Modo, Maja Nylén-Persson, Brynäs, Paula Bergström, Long Island University (USA).

Forwards: Josefin Bouveng, Brynäs, Sabina Küller, AIK, Lisa Johansson, AIK, Kajsa Armborg, Leksand, Sofie Lundin, Ohio State University (USA), Hanna Sköld, Leksand, Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71, Linn Peterson, Luleå, Thea Johansson, HV71, Hanna Olsson, HV71, Michelle Löwenhielm, HV71, Olivia Carlsson, Modo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons