Annons

Spanien kan vaccinera hela laget

Med en vecka kvar till EM-premiären mot Sverige sitter hela det spanska laget i karantän.
Det spanska hälsoministeriet ska nu ha beslutat att nödvaccinera hela truppen.
Samtidigt kallas fem reserver in.
Fotboll • Publicerad 7 juni 2021
Sergio Busquets, till höger, testades positivt för covid-19 efter matchen mot Portugal.
Sergio Busquets, till höger, testades positivt för covid-19 efter matchen mot Portugal.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Med bara en vecka kvar till EM-premiären mot Sverige i Sevilla är nu den stora frågan hur den spanska förbundskaptenen Luis Enrique ska få ihop sitt manskap. Samtliga spelare och ledare har isolerats och ordinarie träningar har ersatts med individuella, efter att lagkaptenen Sergio Busquets testats positivt för covid 19.

Det är tillåtet att byta ut en spelare på grund av ett positivt coronatest och Busquets ser ut att missa åtminstone de två inledande matcherna, beslut om hans vara eller icke vara i den spanska truppen väntas därför komma inom kort.

Annons

Uefa kräver antingen ett negativt PCR-test eller ett vaccinationsbevis inför både resor och matcher och rädslan i Spanien är nu att smittan ska sprida sig.

Under måndagskvällen kom dock lugnande besked. Svaren på de senaste PCR-testen visade inga nya fall, varken i truppen eller ledarstaben, skriver skriver landslaget på sitt Twitterkonto.

Kallar in nya spelare

Vid smittspridning i laget kan Spanien tvingas byta ut hela truppen. Spanska medier spekulerar i om U21-landslaget skulle kunna kliva in i stället. I värsta fall måste Spanien strykas helt från EM-spel för att förhindra att smittan tar sig in i EM-bubblan.

Förbundskapten Luis Enrique har kallat in fem nya spelare för att vara redo vid ett eventuellt coronautbrott.

Leedsanfallaren Rodrigo Moreno, mittfältarna Pablo Fornals, West Ham, och Carlos Soler, Valencia, Celta Vigos ytter Brais Mendez och Villarreals mittback Raúl Albiol ansluter för att kunna genomföra träningarna, men kvintetten kommer att träna på egen hand och på andra tider.

Inget av tillskotten har ännu fått en plats i EM-truppen, men Enrique har till på lördag på sig att göra ändringar.

"Deras integrering i EM-truppen beror på testresultaten som kommer om några dagar", meddelar landslaget i ett uttalande.

Det spanska fotbollsförbundet bad tidigare i våras det spanska hälsoministeriet om att, likt herrlandslagen i Frankrike, Belgien, Italien och Polen samt den spanska OS-truppen, vaccinera sina spelare för att undvika att smitta stör uppladdningen eller till och med hotar EM-deltagandet. Man fick då ett nej. Nu har dock hälsoministeriet svängt om och godkänt nödvaccinering av truppen, skriver spanska AS.

Samtliga spelare och ledare kommer att erbjudas Janssen-vaccinet som endast kräver en dos.

Portugal uppges vara i karantän

De regerande Europamästarna i Portugal uppges också tvingas till karantän. Anledningen är att man i fredags spelade en träningslandskamp mot Spanien.

Annons

Innan matchen ska Busquets, som sedan konstaterades smittad, ha omfamnat sin portugisiske kollega Cristiano Ronaldo och hälsat på samtliga spelare. Dessutom stod spelarna tätt ihop på bilder för att marknadsföra den gemensamma satsningen för ett VM i Spanien och Portugal 2030.

Portugal planerar fortfarande att spela en vänskapsmatch mot Israel på onsdag, medan Spanien kommer att spela sin match mot Litauen med sitt U21-landslag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons