Annons

PGA-tourens svar på LIV-touren – 4,2 miljarder

När allt fler golfstjärnor lockas av saudiska prispengar på LIV-touren svarar PGA-touren med att höja nästa säsongs prispengar till rekordnivå – 4,2 miljarder kronor.
Golf • Publicerad 1 augusti 2022
Alex Norén och de andra svenskarna på PGA-touren får mer pengar att tävla om nästa år.
Alex Norén och de andra svenskarna på PGA-touren får mer pengar att tävla om nästa år.Foto: Pontus Lundahl/TT

USA-touren sockrar prissummorna rejält i åtta inbjudningstävlingar, bland annat kommer The Players Championship ha motsvarande 253 miljoner kronor i prispengar. PGA erbjuder 1,47 miljarder i bonuspengar, inklusive slutspelet Fedex Cup som har 760 miljoner kronor att spela om. Slutspelet bantas från 125 till 70 spelare.

PGA-tourens drag är tänkt att stoppa stjärnorna från att gå över till LIV-touren, som finansieras av Saudiarabien och kritiseras för sportswashing, att landet försöker tvätta bort sitt rykte när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

Annons

LIV-touren har i årets åtta tävlingar en sammanlagd prispott på drygt 2,5 miljarder kronor. Dessutom har de största stjärnorna fått flera hundra miljoner kronor bara för att gå med i touren. Nästa år utökas touren till 14 tävlingar. En av dem som gått över till LIV-touren, och därmed fått lämna kaptensuppdraget i Ryder Cup, är Henrik Stenson.

PGA-tourens kommissionär Jay Monahan säger att ett tajtare slutspel och högre prissummor i några tävlingar har kommit till efter önskemål från supportrarna.

– Supportrarna vill ha större konsekvenser för både den vanliga säsongen och för slutspelet och vill stärka turneringar som brukar locka toppspelarna, säger Monahan.

Nästa års säsong innehåller 47 tävlingar, inklusive tre slutspelstävlingar i augusti. Efter säsongens slut får spelare utanför topp-70 spela för att klara sig kvar på touren. De bäst rankade får ett antal internationella tävlingar.

Fyra tävlingar får prissummorna höjda från 121 miljoner till 202 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons