Annons

Peter Ahlén: Peter Ahlén: ”IFK måste förändra sin rekrytering”

Ifeoma Dieke, Tove Enblom, Aivi Luik och Kristin Haugstad hade bäst betyg i IFK Kalmar i år.
Gemensam nämnare: Ingen av dem blir kvar nästa säsong.
Peter AhlénSkicka e-post
Kalmar • Publicerad 7 november 2018
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ifeoma Dieke är det mest meriterade nyförvärvet i IFK Kalmars historia med sina 109 landskamper för Skottland och OS-spel. Nyförvärvet från Vittsjö lämnade föreningen efter 17 omgångar, men kvitterar ändå ut högst snittbetyg av samtliga spelare.
Ifeoma Dieke är det mest meriterade nyförvärvet i IFK Kalmars historia med sina 109 landskamper för Skottland och OS-spel. Nyförvärvet från Vittsjö lämnade föreningen efter 17 omgångar, men kvitterar ändå ut högst snittbetyg av samtliga spelare.Foto: Mats Holmertz

Addera Shade Pratt som delade femteplatsen (se listan) med Maja Träff Williams så stiger siffran till fem spelare som kommer att försvinna och då är det fortfarande frågetecken bakom Lina Lundqvist och Elin Åkerman plus att Ida Strömblad flyttade hem till Kungsbacka redan i våras sedan hon skadat axeln.

IFK Kalmar plockade in åtta nya spelare för att försöka etablera sig på allsvensk nivå. Hur det slutade vet vi. Nu ser det dessutom ut som om samtliga nyförvärv kommer att försvinna.

Annons

Även om det varit en extrem säsong, både resultatmässigt och känslomässigt, så är omsättningen anmärkningsvärd.

Strikt prestationsmässigt finns inte mycket att klaga på. Nyförvärven har individuellt levererat på, i de flesta fall, godkänd nivå.

Ifeoma Dieke med sitt snittbetyg på 2.27 var fram till Cypern-historien precis den nödvändigt viktiga centralpunkten i ett försvar som initialt ändå höll siffrorna på en anständig nivå.

Aivi Luik (2.22) var exakt det nav som saknades när serien rullade igång. Men den australiska landslagsmittfältaren försvann efter sista vårmatchen mot Kopparbergs/Göteborg där hon blev målskytt.

Tove Enblom (2.22) visade, trots alla baklängesmål, att hon håller bra allsvensk klass. Tyvärr skadad (opererade hälsenan i måndags) och har redan skrivit på för Umeå IK, konkurrent i Elitettan.

Kristin Haugstad (2.07) plockades in i första hand för att agera spets i Jonas Walfridssons 4-2-3-1-system och klarade den otacksamma rollen hyggligt, men fick ut mer som en av två nummer tio-spelare i Martin Sjöstrand och Joakim Lindén Johanssons 3-4-3. Försvinner med för stora löneanspråk.

Sex av åtta nyförvärv har alltså redan lämnat Gröndal.

Jag tror inte det var tanken med alla rekryteringar. Målsättningen var en helt annan och utfallet belyser något som börjar bli ett problem i IFK Kalmar - den stora omsättningen på spelare.

Inför säsongen 2017 spetsade föreningen truppen med sju spelare: Elin Bergkvist, Emma Öjert, Emma Danielsson, Klara Grahn, Ida Andersson, Valerie Carlson (Obita) och Camilla Näslund (anslöt under sommaren).

Bergkvist och Danielsson är kvar men har ännu inte skrivit på nya kontrakt. Resten har lämnat.

Annons

En snabbkoll över vilka spelare som fick speltid 2016 så är det bara tio kvar och i den gruppen finns Josefine Nilsén och Emelie Brandt, båda med ambition att flytta till USA och spela collegefotboll under nästa år.

Tommy Nyberg, sportchef, IFK Kalmar.
Tommy Nyberg, sportchef, IFK Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Ni förstår problematiken och uppdragets komplexitet när sportchefen Tommy Nyberg ska bygga nytt inför återkomsten i Elitettan nästa år.

Omsättningen kommer att bli monumental om truppstorleken ska landa på 22 utespelare och tre målvakter.

Nyberg har rivstartat och fått 14 påskrifter av den befintliga truppen och bjudit in 15 spelare till provspel samtidigt som han har etablerat kontakt med en grupp spetsspelare.

I grunden finns problemet med kontraktslängden som väldigt sällan överstiger ett år i IFK Kalmar. Jag tror det är något föreningen måste fundera på i framtiden om man på ett hyggligt stabilt sätt ska bygga nytt för att ta sig tillbaka till allsvenskan och över tid etablera sig på den nivån.

Egentligen är det bara Mathilda Johansson Prakt, Emelie Brandt och Erin Gunther som blivit kvar i fler än två säsonger av spelare som är hämtade utanför Kalmar län och där det saknas en naturliga koppling.

Det som Tommy Nyberg just nu måste genomföra är egentligen inte rimligt. Han gör det här utöver sitt civila arbete bara för att det inte finns resurser i den befintliga organisationen.

Nyberg är extremt ambitiös och kommer med stor sannolikhet att sätta en trupp av god kvalitet. Däremot tror jag inte det går att fixa en godtagbar hållbarhet redan till 2019, men på något sätt måste han redan nu börja tänka två-tre år framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons