Annons

Peter Ahlén: ”Den viktigaste frågan: Vad händer med Rasmus Elm?”

Redan nu finns 26 spelare på kontrakt inför 2017.Då vill ändå Kalmar FF förlänga med Rasmus Elm och Jonathan Ring.Blir det för många pusselbitar?
Fotboll • Publicerad 22 oktober 2016

Sportchefen Thomas Andersson Borstam har jobbat hårt med att förändra truppen sedan han anställdes i september 2013.

Den var för stor, för dyr och innehöll för många seniorer.

Annons

Flera tunga kontrakt är avslutade och man har valt att öppna upp för egna talanger, därav den ökade numerären.

Helt rätt väg att gå förstås, men det skänker oss en del merjobb för Andersson Borstam när han tillsammans med övriga i den sportsliga ledningen ska forma truppen inför nästa säsong.

Det som kommer att ha en avgörande och direkt påverkan på truppens utseende är vad som händer med Rasmus Elm och Ismael. I detta nu äger Kalmar FF ingen av frågorna.

Med 26 spelare på kontrakt kommer manöverutrymmet inte vara speciellt stort. Räkna inte med så stora förändringar i truppen under vintern. I allt väsentligt handlar det om att skala ner antalet till en rimlig numerär till 3 målvakter, 20, kanske 21 utespelare.

Så här ser truppbygget ut förr tillfället:

MÅLVAKTER

Ole Söderberg (2018)

Lucas Hägg Johansson (2017)

John Håkansson (2017)

Kommentar: Söderberg är den spelare i truppen som utvecklats mest på kort tid. Det har skett en avsevärd förbättring under den sista tredjedelen av säsongen och det är helt rätt att fortsätta med den Norrköpingsfödde förre Newcastle och Molde–keepern.

Annons

Nyvunnet självförtroende efter att ha blivit tydlig etta spelar in. Kanske har också samarbetet med mentale coachen Fanny Sunesson påverkat. Lucas Hägg Johansson har gjort allsvensk debut (Malmö FF hemma) och han fortsätter att utvecklas, precis som John Håkansson.

Kontinuitetsaspekten inte helt oviktig. Ej heller målvaktstränaren Donald Arvidssons arbete i det tysta som ger resultat.

FÖRSVAR

Emin Nouri (2018)

Marko Biskupovic (2017)

Viktor Elm (2018)

Viktor Agardius (2019)

Stefan Larsson (2017)

Markus Thorbjörnsson (2018)

Sebastian Starke Hedlund (2018)

Annons

Anton Maikkula (2017)

Adel Ziarat (2017)

Sebastian Ramhorn (2017)

Johan Ramhorn (2017)

Kommentar: Bröderna Ramhorn återkommer efter utlåning till Åtvidaberg (Sebastian) och Gais (Johan). Underifrån finns landslagsspelare som Johan Stenmark (1999), Victor Krüger (2000) och Malte Persson (2000).

Klokt att förlänga med Larsson när Agardius går skadad.

Biskupovic och Viktor Elm klickar centralt och det finns ingen anledning att stöka i den delen. Sex mittbackar behövs naturligtvis inte och totalt elva försvarsspelare är helt klart för många. Lån eller försäljning?

MITTFÄLT

Ismael (2017)

Romario (2019)

Annons

Tobias Eriksson (2018)

Filip Sachpekidis (2017)

Herman Hallberg (2017)

Calle Johansson (2017)

Svante Ingelsson (2018)

Kommentar: Bästa lagdelen under 2016, framför allt det centrala samarbetet mellan Ismael, Elm och Romario.

Den viktigaste frågan: Vad händer med Elm? Skriver han nytt eller söker han ett äventyr utomlands? Om inte Andersson Borstam kan göra en lex Antonsson och förlänga med Ismael måste man hitta en köpare i januari, senast i sommarfönstret. Samma krav på spelarförsäljningar ligger kvar under nästa år.

Utgången av det arbetet avgör om KFF behöver förstärka i lagdelen. I samma pussel finns Ring som ännu inte fått full utväxling för sin talang. Har fortfarande problem i spelet utan boll. Det tog Romario nästan tre säsonger innan han insåg fördelen med att sätta försvarsspelet för att utveckla offensiven.

Herman Hallberg har fått sitt stora genombrott i år. Han kommer att ta nya steg nästa år.

Vad händer med Sachpekidis? Han har ännu inte kunnat leva upp till potentialen. Startat en match i år. Läge för miljöbyte?

Annons

ANFALL

David Elm (2017)

Papa Diouf (2017)

Lumala Abdu (2019)

Mahmoud Eid (2019)

Måns Söderqvist (2019)

Kommentar: Här känns det lite svajigt. Är Anier tillräckligt bra för att lägga pengar på? Tveksamt. Elm har haft ett bedrövligt år av olika orsaker och är inne på sitt sista (?) kontraktsår. Sen är jag inte helt säker på att Söderqvist, som inte gjort något avtryck sedan återkomsten från Hammarby, fungerar som ensam forward. Bättre på en kant? Tycker inte heller Eid är en nia, mer som en nummer tio och då är vi i ett läge där Papa Diouf och Lumala Abdu måste leverera.

16-årige Edvin Crona är uppe och tränar med a-truppen ibland och på sikt mycket intressant.

TRÄNARE

Peter Swärd (2016 + ett optionsår)

Annons

Henrik Rydström (2017)

Jag utgår från att Swärdh blir kvar. Utvecklingen sedan man fått kontinuitet i träning och match pekar åt rätt håll. Om det blir ett utnyttjande av optionsåret eller förlängning är mer oklart.

Rydström gör ingen hemlighet av att han vill ha ett eget lag. Stannar av lojalitetsskäl som assisterande om inget annat erbjuds.

Spelare med utgående kontrakt: Rasmus Elm, Jonathan Ring, Henri Anier, Muktar Ahmed, Måns Olström (tillbaka efter utlåning till Oskarshamns AIK), Pontus Fredriksson (utlånad till OAIK).

(Siffrorna inom parentes indikerar kontraktidens slut)

Peter AhlénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons