Annons

Perssons succé – trea i sprint: "Är så stolt"

Både Hanna och Elvira Öberg sköt bort sig, men svensk succé blev det likväl.
Linn Persson klev upp på pallen för andra gången i skidskyttekarriären.
Skidskytte • Publicerad 3 december 2022
Linn Persson gjorde en strålande världscupsprint i Kontiolax på lördagen. Arkivbild.
Linn Persson gjorde en strålande världscupsprint i Kontiolax på lördagen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Linn Persson har inlett världscupsäsongen starkt. Men såväl 13:e-platsen i distans som den fina insatsen när Sverige tog hem stafetten häromdagen har hamnat lite i skymundan bakom landslagskollegornas ännu bättre prestationer.

I lördagens sprint var det dock ingen tvekan om vem som var svenskan för dagen.

Annons

Medan både Hanna och Elvira Öberg sköt bort sig med tre bom vardera var Persson säkerheten själv på vallen, och träffade samtliga tio skott.

Det räckte hela vägen upp på pallen för blott andra gången i karriären.

"Så himla nöjd"

Den 28-åriga värmländskan tog sin första individuella pallplats i december 2019, när hon blev trea i en masstart i franska Annecy.

Nästan tre år senare tangerade hon nu placeringen.

– Det är ju jättekul, jag är supernöjd såklart, säger Linn Persson till SVT.

– Jag är så himla nöjd med det jag gör i dag. Jag får verkligen jobba för det på skjutvallen, det är inte mina snabbaste serier. Men jag är så stolt att jag sätter skotten.

Österrikiskan Lisa Theresa Hauer var ohotad för dagen med ett fullt skytte och snabb skidåkning. Hon var till slut 17 sekunder före tvåan Lisa Vittozzi, Italien, (en bom) i mål.

Öberg snabbast

Linn Persson gick sedan en tät kamp om tredjeplatsen mot framför allt kanadensiskan Emma Lunder och tyskan Anna Weidel. Men tack vare en rykande avslutning drog svenskan det längsta strået med bara en sekunds marginal till Lunder och ytterligare en till Weidel.

Persson är 24 sekunder bakom Hauser inför söndagens jaktstart.

– Det är alltid kul att gå ut så, att man är med i det från start. Sedan får vi ser hur det går, det är ändå fyra skytten som ska till också, säger Persson.

Annons

Elvira Öberg var överlägset snabbast i spåren och trots tre bom blev hon näst bästa svenska, som tolva. Hon har också ett bra utgångsläge inför jaktstarten, 40 sekunder bakom Hauser. Tätt i hälarna kommer hon att ha Johanna Skottheim, som gjorde en fin sprint och blev 13:e med bara en bom.

– Det blir nog en väldigt rolig jaktstart, det är roligt att känna att jag är med i tävlingen nu och inte bara att få delta. Nu är jag med. Jag har ändå en bom, så det är inte jättelångt upp till pallen, säger Skottheim till SVT.

Hanna Öberg (18:e, +49,2 sekunder), Anna Magnusson (33:a, +1.09) och Stina Nilsson (59:a, +2.05) får alla köra jaktstarten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons