Annons

Pelé om drottningmötet: "Har beundrat henne"

När drottning Elizabeth avled 96 år gammal försattes Storbritannien och världen i sorg. Nu hedras hon av idrottsstjärnor världen över, bland annat fotbollslegendaren Pelé.
Sport • Publicerad 9 september 2022
Prins Philip, drottning Elizabeth och Pelé när de möttes i Brasilien 1968.
Prins Philip, drottning Elizabeth och Pelé när de möttes i Brasilien 1968.Foto: AP/TT

Beskedet att drottning Elizabeth avlidit efter mer än 70 år som regent för Storbritannien chockade världen. Sorgearbetet har bara börjat och flera evenemang ställdes in med kort varsel.

Ikoniske brasilianske fotbollslegendaren Pele, 81, berättar om då han mötte drottningen personligen.

Annons

"Jag har beundrat Elizabeth ända sedan jag träffade henne 1968. Då kom hon till Brasilien för att få bevittna vår kärlek till fotbollen med ett fullsatt Maracaña (Brasiliens nationalarena). Hennes eftermäle kommer att vara för evigt", skriver han i sociala medier.

"Kommer leva kvar för evigt"

Även inför damernas semifinal i US Open i tennis i New York hölls en tyst minut innan tunisiskan Ons Jabeur besegrade fransyskan Caroline Garcia.

Femfaldige US Open-vinnaren Roger Federer:

"Hennes elegans och lojalitet till ämbetet kommer leva kvar för evigt. Mina tankar går till hela Storbritannien och den kungliga familjen".

"Med mina djupaste och mest respektfulla tankar beklagar jag sorgen", skriver Rafael Nadal.

Drottningen var en hängiven hästsportsälskare och både hennes dotter, prinsessan Anne, och barnbarn Zara Tindall har tävlat för Storbritannien i ridsport i olympiskt sammanhang.

Invigt två OS

Brittiska tillsynsmyndigheten för hästkapplöpning British Horseracing Authority har därför även dem ställt in tävlingar.

"Hennes majestät har varit en av hästkapplöpningens största supporter någonsin. Därför är det på sin plats att alla lopp dagens och morgondagens lopp ställs in för att sörja hennes bortgång", skriver de.

Drottning Elizabeth är också den enda som invigt två OS. 1976 i Montreal, som prinsessan Anne deltog i, samt London 2012, som barnbarnet Zara Tindall deltog i.

Den engelska landslagsikonen Gary Lineker uttrycker sin sorg i sociala medier.

Annons

"En så oerhört sorglig dag när hennes majestät har avlidit. En remarkabel kvinna som tjänade sitt land med stolthet, lojalitet och respekt. En ständig närvaro i alla våra liv. Vila i frid, hennes majestät", skriver han på Twitter.

Även demontränaren José Mourinho har uttryckt sig:

"Jag är förtvivlad. Jag har bott i England i många år och min familj är där. Det finns nog inte någon som inte tyckte om den här stora kvinnan".

I Europaspelet i fotboll hedrades Elizabeth med en tyst minut innan Manchester Uniteds Europa League-match mot Real Sociedad samt inför West Hams match mot FCSB och i halvtid mellan Arsenal och Zürich.

Europatourens PGA-mästerskap i golf, som spelas i Wentworth i England, avbröt torsdagens spel och meddelade senare att man inte heller ska spela under fredagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons