Annons

OS-rond ett till Grant – med i toppstriden

Linn Grant eller Madelene Sagström till OS i Paris?
Efter den första rundan av Europatourtävlingen i Sverige är det fördel Grant.
– Jag kan ju bara påverka hur jag spelar, säger 24-åringen, som med sina fem slag under par är med i toppstriden.
Golf • Publicerad 6 juni 2024
Linn Grant jagar en OS-plats och gick den första rundan av Scandinavian Mixed på Vasatorps GK på fem slag under par.
Linn Grant jagar en OS-plats och gick den första rundan av Scandinavian Mixed på Vasatorps GK på fem slag under par.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bollen med Linn Grant, Madelene Sagström och Jesper Svensson lockade mest publik.
Bollen med Linn Grant, Madelene Sagström och Jesper Svensson lockade mest publik.Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Det skulle ju vara superkul", säger Madelene Sagström om möjligheten att kvala in till ett andra OS.
"Det skulle ju vara superkul", säger Madelene Sagström om möjligheten att kvala in till ett andra OS.Foto: Jonas Ekströmer/TT

De båda golfstjärnorna gick i den stora publikbollen på förmiddagen när Scandinavian Mixed – Europatourtävlingen där damer och herrar tävlar mot varandra – drog i gång på Vasatorps GK utanför Helsingborg.

Varken Linn Grant, 24, eller Madelene Sagström, 31, vill dock utmåla det som en kamp om en plats till sommarens Paris-OS.

"Blir så stressande"

Annons

– Jag har nog gått ifrån det här med kamper. Just för att det blir så stressande, jag tänker mer att oavsett vem det är som spelar har den spelaren gjort sig förtjänt av den platsen och jag kan ju bara påverka hur jag spelar, säger Linn Grant.

– Det är helt omöjligt att fokusera på (OS). Jag förstår ändå inte hur världsrankningen funkar, säger Sagström och skrattar.

De två främsta blågula damgolfarna på världsrankningen får åka till Frankrike i sommar. Maja Stark – inte med i veckans tävling i Sverige – är rankad som nummer 17 i världen och har ett grepp om den ena biljetten.

Där bakom slåss Grant (rankad 32:a) och Sagström (35) om den andra platsen. Att duon spelar ihop – tillsammans med Jesper Svensson (–4) – under de två första dagarna gör det extra intressant. Åtminstone för alla utomstående.

– Det kan jag tänka mig. Det är lätt att spela med henne och hon är trevlig att gå och prata med, jag är mer där snarare än att jag går och tänker att jag vill slå henne för OS, säger Grant.

Efter den första dagens spel är det fördel Grant, som är med i toppen efter fem slag under par.

– En bra start och med minus fem varje dag blir det nog ganska bra, säger 24-åringen, som vann den mixade tävlingen 2022 i Halmstad, med ett leende.

Sagström hade en fin runda på gång, men fick nöja sig med ett slag under par.

– Jag gjorde en riktigt dålig dubbelbogey på åttan, hade jag kommit in på tre under hade det känts bättre, säger 31-åringen.

Avgörs efter midsommar

Sagström spelade OS i Tokyo 2021 – Anna Nordqvist var den andra svenska damgolfaren – och hon upplever gärna ett till olympiskt spel.

Annons

– Det skulle vara superkul. Jag har inte riktigt tänkt tanken, jag var ju ganska långt ner i början av året. Det är klart att det alltid finns med att det är ett OS-år, men det är inget jag fokuserat så mycket på.

Efter tävlingen i Sverige återstår endast två turneringar på LPGA-touren i USA innan damernas OS-platserna spikas efter midsommarhelgen. Sagström ska spela båda, men Grant nöjer sig med den sista som är majortävlingen PGA-mästerskapen.

– Varje vecka nu i slutet blir viktigare och viktigare, säger Grant.

Fakta: Kampen om en OS-biljett

De två högst rankade svenska damerna och herrarna på världsrankningen får spela OS i Paris i sommar.

Damernas kvalperiod avslutas efter midsommarhelgen den 23 juni – herrarnas kvalperiod pågår till den 17 juni.

På herrsidan är världssexan Ludvig Åberg redan uttagen av Sveriges olympiska kommitté. Där bakom har Alex Norén ett järngrepp om den andra platsen.

Främsta svenskor på världsrankningen:

17) Maja Stark, 3,54 poäng

32) Linn Grant, 2,80

35) Madelene Sagström 2,44

63) Anna Nordqvist 1,74

Främsta svenskar:

6) Ludvig Åberg, 5,50 poäng

56) Alex Norén, 2,03

98) Sebastian Söderberg, 1,18

107) Alexander Björk 1,11

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons