Annons

"OS i Peking får mig att krympa som människa"

Nils van der Poel är ett av Sveriges hetaste guldhopp inför vinter-OS i Peking 2022. Men när det handlar om att spelen avgörs i Kina är skridskovärldsmästaren kluven.
Skridsko • Publicerad 7 maj 2021
Nils van der Poel under träning i Åre.
Nils van der Poel under träning i Åre.Foto: Pontus Lundahl/TT
Nils van der Poel, till höger, tillsammans med tränaren Johan Röjler under en träningsdag på skidor i Åre.
Nils van der Poel, till höger, tillsammans med tränaren Johan Röjler under en träningsdag på skidor i Åre.Foto: Pontus Lundahl/TT
Skridskoåkaren Nils van der Poel (th) och tränaren Johan Röjler gör två toppturer med skidor och stighudar och går upp från byn till skutans toppstuga under en träningsdag i Åre.
Skridskoåkaren Nils van der Poel (th) och tränaren Johan Röjler gör två toppturer med skidor och stighudar och går upp från byn till skutans toppstuga under en träningsdag i Åre.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är nio månader kvar till vinter-OS i Peking. Ett OS som är kontroversiellt. Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner liksom för situationen i Hongkong. Samtidigt som landet förnekar alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Någon har sagt att du har ett ansvar för allt som sker på jorden och för allt som inte sker på jorden, säger Nils van der Poel vid en pressträff i Åre.

Annons

– Jag har ett ansvar när jag deltar i ett arrangemang i en diktatur.

Bojkott av vinterspelen

180 människorättsorganisationer har krävt en bojkott av Peking-OS. Men något sådant är inte aktuellt för den svenska OS-truppen.

– Jag tycker inte att Sveriges olympiska kommitté (SOK) ska bojkotta OS på grunder som sträcker sig utanför den Internationella olympiska (IOK) kommitténs område.

– Men IOK borde kanske tagit ett annat beslut, säger van der Poel.

Nils van der Poel är inte den första svenska idrottsstjärnan som tar till orda i frågan. Häromdagen togs skidskytten Sebastian Samuelsson ut till OS-truppen. Och han passade då på att lyfta frågan om mänskliga rättigheter.

– Det handlar om att prata om det framöver och vara med och påverka och inte ducka frågorna när de dyker upp, sade han vid uttagningen.

– Det känns som att det är lilla jag mot världen ibland, förklarade Samuelsson.

Kan inte gömma oss

Nils van der Poel:

– Om jag får åka till OS så inser jag att jag inte briljerar som människa. Vi kan inte bara gömma oss bakom fina formuleringar, säger han.

Men några planer att använda den plattform hans framgångar gett honom för att protestera under spelen har han inte.

Annons

– Jag har inga sådana ambitioner. Om jag får åka gör jag det för att sprida idrottsglädje, säger han samtidigt som han inte tvekar ett ögonblick för att göra sin röst hörd när han får frågan.

Högst upp på prispallen

Under pressträffen i Åre på fredagen beskrev Nils van der Poel också strategin som ska ta honom högst upp på prispallen i Peking.

I slutet på sommaren är planen att åka till Inzell i södra Tyskland för att kunna träna på en riktig 400-metersbana. Innan dess blir det ett rekordförsök på cykel från Riksgränsen till Smygehuk.

– Jag ångrar lite att jag sagt det. Det sätter en del press på mig. Men ibland är det roligt att göra saker man inte vet man kan klara av, säger han.

Dessutom blir det bland annat mer skidåkning i Åre, träning med en ultralöpare i Karlstad och fallskärmshoppning i Västerås.

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons