Annons

Ny OS-strategi ska värna mänskliga rättigheter

Internationella olympiska kommittén (IOK) har godkänt en ny strategi när det gäller mänskliga rättigheter.
Strategin, som tagit flera år att ta fram, ska göra det lättare för IOK att påverka spelens värdnationer även vid sidan av det sportsliga.
Olympiskt • Publicerad 9 september 2022
OS i Peking kritiserades för att ha arrangerats av en nation med bristande mänskliga rättigheter. Arkivbild.
OS i Peking kritiserades för att ha arrangerats av en nation med bristande mänskliga rättigheter. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Det 50 sidor långa dokumentet presenterades bara en vecka efter det att FN:s avgående chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, publicerat en rapport om möjliga människorättsbrott i Kina – den senaste värdnationen för OS och paralympics.

"Ramverket kommer i grunden att forma IOK:s, de olympiska spelens och den olympiska rörelsens arbetsmetoder för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna respekteras inom deras respektive ansvarsområden", heter det i ett uttalande.

Annons

Dessa ansvarsområden har vanligtvis begränsat IOK:s förmåga eller vilja att ta itu med värdnationer utöver särskilda idrottsfrågor, som arrangemang av evenemangen och förberedelse av arenorna.

Inför OS i Peking, då värdnationen Kina kritiserades för behandlingen av uigur-minoriteten och för försvinnandet av tennisspelaren Peng Shuai, sade IOK:s ordförande Tomas Bach att kommittén inte är världens regering.

När ramverket presenterades valde Bach att återigen försvara Kina genom att säga att Peking uppfyllt alla krav som ställs på en värdstad. Han sade dessutom att han inte ville spekulera i huruvida strategin kan bli avgörande när nya värdstäder ska väljas för framtida spel.

Förutom fokus på värdnationernas politik kommer IOK inom ramen för den nya strategin att jobba för ökad inkludering av transpersoner och större inflytande för idrottarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons