Annons

Nu blir Seger störst i Europa: "Otroligt häftigt"

Therese Sjögran och Birgit Prinz står på 214.
Om några dagar kliver Caroline Seger av allt att döma upp på 215.
Så många landskamper har ingen europeisk fotbollsspelare gjort tidigare.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2021
Caroline Seger under onsdagens presskonferens på Guldfågeln arena i Kalmar.
Caroline Seger under onsdagens presskonferens på Guldfågeln arena i Kalmar.Foto: Jonas Ekströmer /TT
Förbundskapten Peter Gerhardsson och Caroline Seger under en av landslagets träningar i Kalmar.
Förbundskapten Peter Gerhardsson och Caroline Seger under en av landslagets träningar i Kalmar.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Först Norge på torsdagen, sedan Australien på tisdag. De två landskamperna i Kalmar, de sista inför OS i Tokyo, blir om inget oförutsett sker Caroline Seger 214:e och 215:e i karriären.

Det är fler A-landskamper än någon annan europeisk spelare, kvinna som man, gjort tidigare.

Annons

– Det känns otroligt häftigt att dagen äntligen har kommit. Nu tangerar jag ju bara rekordet i morgon, men det har varit mycket snack inför det här. Så det är häftigt att det äntligen är här, säger Seger på onsdagens presskonferens i Guldfågeln arena.

"Bästa kaptenen jag haft"

Förbundskapten Peter Gerhardsson säger att han ska fundera noga på om Seger ska få speltid, men det är givetvis sagt med glimten i ögat. Det finns inte på kartan att han petar sin kapten.

Men för säkerhets skull skickar Seger en extra hälsning – medan förbundskaptenen sitter en meter till vänster om henne på podiet.

– Förhoppningsvis slår jag rekordet innan vi åker till OS, det hade varit häftigt att få göra det på hemmaplan. Så jag hoppas att Peter hör mig. Och förstår vad jag menar.

Sofia Jakobsson, Real Madrid-anfallaren som också gjorde Seger sällskap på onsdagens presskonferens, såg paff ut när hon hörde hur många landskamper Seger gjort.

– Jag visste att hon hade spelat länge i landslaget, men att hon hade gjort så där många landskamper, det hade jag ingen aning om, säger Jakobsson.

Hyllningen som sedan följer säger det mesta om Segers status i truppen.

– Det är en fantastiskt bra fotbollsspelare som har hållit världsklass ända sedan man själv kom med i landslaget. Hon är en fantastisk kapten, i mina ögon den bästa kapten jag någonsin haft. Det är en fantastisk person, en fantastisk fotbollsspelare och det finns bara gott att säga om Seger. Jag är otroligt glad att få spela tillsammans med henne och det är en ära att ha fått lära sig så mycket.

Kaxig landslagsdebutant

Bedriften är sannerligen bländande. Samtidigt känns det helt självklart att det är just Caroline Seger, Sveriges lagkapten sedan 2009, som ska slå Therese Sjögrans landslags- och Europarekord (som hon delar med tyskan Birgit Prinz).

Den i dag 36-åriga mittfältsgeneralen gjorde debut i A-landslaget genom ett inhopp mot Tyskland i Algarve Cup den 9 mars 2005. Hennes insatser den våren, i landslaget och i allsvenska Linköping, gav en plats i EM-truppen samma sommar, och den då 20-åriga Caroline Seger höll inte direkt låg profil.

Annons

– Efter EM ska alla veta vem Caroline Seger är. Jag ska avgöra hela EM, sade hon inför premiären.

Så blev det inte riktigt, Sverige åkte ut i semifinal. Men det som följt är en på alla sätt respektingivande karriär, fylld av titlar i Sverige, Frankrike, USA och Champions League – och med flera mästerskapsframgångar med landslaget, nu senast VM-bronset i Frankrike 2019.

Sätter inget slutdatum

Den kommer med största sannolikhet fortsätta med OS i Tokyo i sommar, där Sverige och Seger har ett silver från Rio 2016 att försvara, eller toppa. Sedan är det EM i England redan nästa år, och VM i Australien och Nya Zeeland 2023.

TT: Hur länge ser du dig spela i det här landslaget?

– Motivationen är den största drivkraften och den finns fortfarande. Jag tycker att detta är är det absolut roligaste som finns. Jag försöker pusha mig själv, pusha mitt lag med den drivkraften som jag fortfarande har när jag kliver in på planen. Så länge det finns där och jag håller den här nivån så är det jättesvårt att säga en viss tid eller en viss dag. Men just nu känns det bra och där jag är i livet känns bra. Så får vi se hur länge det håller.

När hon på torsdagen tangerar rekordet på Guldfågeln arena i Kalmar spelar hon för första gången på länge inför landslagssupportrar. Efter de lättade restriktionerna får upp till 500 personer släppas in på arenan.

Ett par särskilda åskådare saknas dock, poängterar Caroline Seger.

– Det blir otroligt kul med publik, det ger oss ett extra stöd. Men jag skickar en passning till mina föräldrar, jag önskar att de kunde komma. Men de åker till Spanien den 13 juni. Så om ni hör det här: Tack så hemskt mycket för att ni är med och upplever mitt rekord.

Fakta: Caroline Seger

Född: den 19 mars 1985 i Gantofta.

Position: innermittfältare.

Klubb: Rosengård.

Klubbar: Stattena (2001–2004), Linköping (2005–09), Philadelphia (2010), Western New York Flash (2011), Ldb FC Malmö (2011), Tyresö (2012–14), Paris SG (2014–16), Lyon (2016–2017), Rosengård (2017–).

Landskamper/mål: 213/29.

Meriter i urval: VM-brons 2019, OS-silver 2016, VM-brons 2011, EM-brons 2005, Diamantbollen 2019 och 2009, SM-guld med Tyresö 2012, med Ldb Malmö 2011, med Linköping 2009. Ligaseger i USA med Western New York Flash 2011, fransk mästare, cupmästare och Champions League-mästare med Lyon 2017. Guld i svenska cupen med Linköping 2006, 2008 och 2009 och med Rosengård 2017 och 2018.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons