Annons

Norge presenterar lösning på dopningskrisen

Antidoping Norge och det norska kulturdepartementet har kommit fram till en lösning som förhoppningsvis ska få Norge ur antidopningskrisen inom landets idrott.
Dopning • Publicerad 5 september 2022
Berit Kjøll, norska idrottsförbundets ordförande, är glad för att man kommit fram till en lösning för att hämta in samtycke för att dopningstesta norska elitidrottare. Arkivbild.
Berit Kjøll, norska idrottsförbundets ordförande, är glad för att man kommit fram till en lösning för att hämta in samtycke för att dopningstesta norska elitidrottare. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB

Krisen har präglat norsk idrott den senaste tiden.

Anledningen är att Antidoping Norge inte har dopningstestat ungdomar mellan 15 och 18 år de senaste åren, då de sedan 2019 inte får dopningstestas enligt norsk lag. Detta strider mot den internationella antidopningsorganisationen Wadas regelverk.

Annons

Deadline för att komma med en lösning på problemet är den 9 september, enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

"Antidoping Norge (ADNO) har nu tagit fram en samtyckesblankett, med kort svarstid, som specialförbunden och några toppklubbar har i uppdrag att skicka ut till alla vårdnadshavare för minderåriga elitidrottare och som omfattas av Antidoping Norges toppidrottsdefinition", skriver Norges idrottsförbund i ett pressmeddelande.

Kan bestraffas

Så snart samtycke har erhållits kommer dessa att skickas vidare till Antidoping Norge så att testning av minderåriga idrottare kan starta omedelbart.

Om idrottare inte har medgivande från sina vårdnadshavare kommer dessa idrottare att straffas för brott mot antidopningsbestämmelserna, i linje med deras sporters bestämmelser.

– Nu har vi jobbat hela helgen med att hitta en lösning på att hämta in samtycke. Det har vi landat nu, och det är vi väldigt, väldigt glada för, säger Berit Kjøll, norska idrottsförbundets ordförande, till NRK.

Konsekvenser

Möjligheten att testa doping med föräldrarnas samtycke är inte ny, men det norska regelverket har fått till följd att idrottare i denna åldersgrupp inte har testats i praktiken de senaste två åren.

I värsta fall kan konsekvensen av det bli att norska idrottare inte får delta i internationella mästerskap, och att Norge inte kan stå värd för internationella evenemang.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons