Annons

Musovic: "Påminner mig om hur skört livet är"

Zecira Musovic har plötsligt tagit två stora kliv mot att bli förstamålvakt i såväl Chelsea som i det svenska landslaget.
Omständigheterna kunde ha varit roligare.
Fotboll • Publicerad 1 september 2022
Målvakten Zecira Musovic under svenska fotbollslandslaget träning på Gutavallen i Visby inför VM-kvalmatchen mot Finland.
Målvakten Zecira Musovic under svenska fotbollslandslaget träning på Gutavallen i Visby inför VM-kvalmatchen mot Finland.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Chelseas målvakt Ann-Katrin Berger, här tillsammans med svenska mittbacken Magdalena Eriksson (till höger) under Champions League-finalen mot Barcelona 2021. Arkivbild.
Chelseas målvakt Ann-Katrin Berger, här tillsammans med svenska mittbacken Magdalena Eriksson (till höger) under Champions League-finalen mot Barcelona 2021. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Landslagssituationen är inte så dramatisk. Där handlar det om att veteranen Hedvig Lindahl efter fotbolls-EM valt att ta ett kliv åt sidan för att släppa fram den yngre generationen med i första hand Zecira Musovic, Jennifer Falk och Emma Holmgren. I den här truppen är hon inte med alls.

– Jag har varit tydlig med att jag vill ha de tre bästa målvakterna till VM, men jag vill titta på andra målvakter just nu. Men Hedvig kan mycket väl vara med i en trupp här framöver, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

"Jag vill spela"

Annons

Musovic har tillsammans med Jennifer Falk gjort upp om platsen närmast bakom Lindahl de senaste åren. Det är därför inte oviktigt att bli den som får förtroendet mot Finland.

– Jag har inför varje samling en inställning att jag vill spela, jag vill ta den där förstaplatsen. Så den delen har inte förändrats inför det här lägret. Det är exakt samma. Jag vill spela. Sedan tror jag inte på att man går in och tar över på en samling, det är någonstans en lång process. Det är ändå ett landslag vi pratar om, säger Musovic.

I klubblaget Chelsea är läget ett liknande, men samtidigt inte ens jämförbart.

Sedan Musovic kom till Chelsea i januari 2021 har Ann-Katrin Berger allt som oftast varit Londonlagets förstaval i målet, även om svenskan på allvar började utmana om platsen i våras.

Nu har livet ställts på ända för den rutinerade tyskan.

Cancern tillbaka

I november 2017 diagnosticerades Berger med sköldkörtelcancer. Hon friskförklarades bara några månader senare, men i förra veckan meddelade 31-åringen att cancern var tillbaka.

– Min målbild är jättetydlig i klubblaget och i landslaget, och det är att jag vill vara förstamålvakt. Men det här är något som har berört mig jättemycket, säger Zecira Musovic.

– Fotbollen blir inte så viktig när någon i min omgivning har fått ett cancerbesked. Det kan gå så snabbt, det är någonting med ordet cancer som är … mäktigt, men mäktigt på ett negativt sätt. Det kan vara så hemskt och så plötsligt. Det är något som man inte kan kontrollera och det är läskigt när man inte kan kontrollera utfallet av livet.

"Möjligheternas år"

Ödets nyck kan ha öppnat vägen i både klubb- och landslag för Zecira Musovic. Men det är inte händelserna runt omkring henne som gör att hon har stora sportsliga förväntningar på säsongen.

– Jag förstår att det utifrån ser ut som att ”nu är inte Hedvig där och nu har det här hänt i Chelsea, och det öppnar upp”. Men så som jag ser på det så är min individuella målsättning och plan precis densamma som innan de här beskeden. Jag ville bli etta innan allt det här också, säger Musovic.

Annons

– Jag har något spännande på gång. Jag ser det här som möjligheternas år.

Fakta: Zecira Musovic

Född: 26 maj 1996 i Falun (26 år). Uppvuxen i Borlänge, familjen flyttade till Helsingborg när hon var i femårsåldern.

Position: målvakt.

Klubb: Chelsea, sedan 2021.

Tidigare klubbar: Stattena 2011–2012, Rosengård 2012–2020.

A-landskamper: 5.

Främsta meriter: OS-silver 2021, VM-brons 2019, fyra SM-guld (2013, 2014‚ 2015, 2019) och tre segrar i svenska cupen med Rosengård, ligamästare med Chelsea 2021 och 2022, FA-cupseger med Chelsea 2021 och 2022, ligacupseger med Chelsea 2021, tvåa i Champions League med Chelsea 2021.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons