Annons

Mickelson avstängd två år – stämmer touren

Phil Mickelson blev avstängd av PGA-touren i golf redan i mars, efter försök att värva spelare till den kritiserade LIV-touren.
Det framkommer i den stämningsansökan mot PGA-touren som Mickelson, och tio andra spelare, ligger bakom, uppger Golf Digest.
Golf • Publicerad 3 augusti 2022
Phil Mickelson under British Open. Arkivbild.
Phil Mickelson under British Open. Arkivbild.Foto: Gerald Herbert/AP/TT

I februari tog Mickelson timeout från golfen sedan han visat stöd för den planerade saudistödda LIV-touren och fått kritik för vårdslösa uttalanden om Saudiarabien och PGA-touren.

Han spelade sedan inte en enda tävling förrän i juni då han började spela på LIV-touren och därmed inte längre var välkommen till USA-touren. Vad ingen visste var att han sedan i mars var avstängd från USA-touren, för bland annat försök att rekrytera spelare till LIV-touren.

"Stora skador"

Annons

Mickelson ville i juni få möjlighet att även spela på USA-touren men fick nobben. Hans avstängning utökades i stället till den 31 mars nästa år, enligt stämningsansökan, en avstängning som senare under sommaren utökades med ytterligare ett år.

"Mr Mickelsons olagliga tvååriga avstängning från PGA-touren har gett honom stora yrkesmässiga skador, såväl ekonomiskt som kommersiellt", står det i stämningsansökan.

"Tourens olagliga avstängning gör att Mr Mickelson förnekas möjlighet att spela i tävlingar som han är kvalificerad för", heter det vidare.

Inte sanktionerat

Förutom Mickelson är den amerikanske landsmannen Bryson DeChambeau en av de mer namnkunniga av de elva spelare som drar PGA-touren inför rätta.

Spelare som gått över till den saudifinansierade touren menar att PGA-touren inte har rätt att stänga ute dem från turneringar som de är kvalificerade till.

PGA-touren hävdar å sin sida att man har rätt att sparka ut spelare som spelar i tävlingar eller på tourer som inte är sanktionerade av PGA-touren.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt antal spelare som stämmer PGA-touren. Rätt är elva totalt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons