Annons

Messis sista hopp om titel med Argentina?

"Den bästa genom alla tider" har varit nära flera gånger.
Men de stora titlarna med landslaget har uteblivit.
I Copa América-finalen mot Brasilien har Lionel Messi fått en ny möjlighet att bryta den dystra trenden i Argentina. Frågan är om det också är hans sista.
Fotboll • Publicerad 10 juli 2021
Efter tre finalförluster hoppas Lionel Messi nu ge Argentina en Copa América-titel.
Efter tre finalförluster hoppas Lionel Messi nu ge Argentina en Copa América-titel.Foto: Andre Penner/AP

Hur höga tankar Lionel Scaloni har om namne Messi framkom med all tydlighet i helgen, sedan Argentina besegrat Ecuador med 3–0 i kvartsfinalen i Copa América.

– Han är den bästa genom alla tider. Det är svårt för någon annan att mäta sig med honom, sade förbundskaptenen.

Annons

Som så ofta tidigare hade Messi varit planens klart främsta aktör. Efter att ha spelat fram till Argentinas två första mål, rundade lagkaptenen av kvällen med att placera in en frispark i det bortre krysset.

Några dagar därpå stod Argentina som segrare efter straffavgörande mot Colombia i semifinalen. Därmed blev det klart med en drömfinal mot största rivalen Brasilien i de sydamerikanska fotbollsmästerskapen.

Och det råder ingen tvivel om att Messi satt sin prägel på årets turnering. Anfallsstjärnan har hittills haft en fot med i nästintill samtliga argentinska mål och toppar såväl skytte- som assistligan.

Men det saknas ännu något:

En titel.

Tung finalsvit

Kronan på verket lyser inte med sin frånvaro bara i år. Avsaknaden av en stor titel har förföljt Messi genom hela hans långa landslagskarriär, som till skillnaden från åren i klubblaget FC Barcelona – där han har samlat pokaler på hög – har varit enkom sorger och bedrövelser.

Här följer de tyngsta nederlagen i den blåvita landslagsdressen:

+ 2007: En 20-årig Messi spelade från start när Argentina förlorade Copa Américafinalen mot Brasilien med klara 0–3.

+ 2014: 28 år efter att Diego Maradona fört Argentina till VM-guld, och blivit odödlig i hemlandet, var det arvtagaren Lionel Messis tur att försöka upprepa bedriften. Den här gången vann dock Tyskland, efter att ha gjort matchens enda mål i förlängningen.

– Att ha varit så nära VM-guldet var hemskt, för vi förtjänade att få lyfta bucklan, sade Messi flera år senare enligt spanska As.

Annons

+ 2015: Året därpå kom chansen att revanschera sig. Argentina var framme i en ny final i Copa América.

Efter 120 mållösa minuter krävdes straffsparkar för att skilja Argentina och värdnationen Chile åt. Messi förvaltade sin, men Chile vann.

+ 2016: Då Copa América firade 100 år hölls ett jubileumsmästerskap. Finalreprisen från 2015, blev också en repris i alla avseenden. Det var mållöst efter såväl 90 som 120 minuter. Och även den här gången stod Chile som mästare sedan bland andra Messi missat en av Argentinas straffar.

Avsked och återkomst i landslaget

Fyra raka finalförluster fick räcka ansåg Messi, som efter mästerskapet 2016 tackade för sig i "Albicelestes".

– För mig är det slut med landslaget. Jag har gjort allt jag kan och det gör ont att inte vara en mästare, sade han då enligt BBC.

– Det har blivit fyra finaler, jag har försökt. Det var det jag ville allra mest, men jag kunde inte uppnå det så jag tror att det är över.

Det var det inte.

Bara några månader senare meddelade Messi att han skulle göra ett nytt försök i landslaget. Två år därpå fanns han med på planen när Argentina nesligt föll med 3–4 i VM-åttondelsfinalen mot slutliga mästarlaget Frankrike.

Ny final för klubblös Messi

Tre år senare är Messi framme i en ny final med Argentina. Nyss fyllda 34 väntar han alltjämt på att få lyfta en stor pokal med sitt landslag. Spelaren som hela sex gånger röstats fram till världens bästa på herrsidan är dessutom klubblös just nu, efter att kontraktet med Barcelona gått ut häromveckan. Enligt olika medieuppgifter är det dock troligt att det blir en fortsättning i den katalanska storklubben.

Natten mot söndag, svensk tid, kanske sorg byts mot glädje. Till slut.

Annons

– För egen del får jag spela ännu en (final) och det jag vill mest av allt är att vinna en titel med landslaget, sade Messi till en argentinsk tv-kanal efter semifinalen.

Han är numera nummer ett i det argentinska landslaget vad gäller såväl antal landskamper som mål. Sett till antalet titlar på seniornivå har han också få övermän. Likväl står Messi, åtminstone i hemlandet, alltjämt i den framlidne ikonen Diego Maradonas skugga.

Messi kommer förmodligen aldrig bli störst i argentinarnas ögon.

Men en finalseger mot rivalen Brasilien – i Brasilien – skulle ge honom en viss upprättelse för de tunga åren i landslaget.

– Jag vill ha vunnit något med Argentina när jag lägger av, har Messi tidigare sagt.

När nästa års VM i Qatar sparkar i gång är Lionel Messi 35 år, och nästa gång Copa América spelas har han hunnit bli 37.

Det här kanske är sista chansen att få vinna något stort i landslagsdressen för "den bästa genom alla tider".

Fakta: Lionel Messi

Född: den 24 juni 1987 i Rosario, Argentina.

Position: anfallare

Klubb: kontraktslös

Tidigare klubbar, ungdomsnivå: Grandoli 1992–1995, Newell's Old Boys 1995–2000, FC Barcelona 2000–2003. Seniornivå: FC Barcelona C 2003–2004, FC Barcelona B 2004–2005, FC Barcelona 2004–2021.

Meriter, klubblag (i urval): tio La Liga-titlar, fyra Champions League-titlar, sju Copa del Rey-titlar, tre segrar i VM för klubblag, tre vinster i europeiska supercupfinalen, åtta segrar i spanska supercupen.

Meriter, landslag: guld i U20-VM 2005, OS-guld 2008.

Individuella utmärkelser (i urval): sex Ballon d'Or, en guldboll (VM-slutspelets bästa spelare), sex guldskon (spelaren i Europa som gör flest mål i en högstadivision under en säsong).

Aktuell: Är framme i Copa América-final med Argentina. Möter värdnationen Brasilien natten mot söndag, svensk tid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons