Annons

Lundberg efter fjärde guldet: "Speciellt år"

Växjö firade SM-guld för tredje gången – forwarden Martin Lundberg är snäppet bättre.
Han lyfte SM-bucklan för fjärde gången.
Ishockey • Publicerad 11 maj 2021
Växjösupportrar firar SM-guldet utanför hemmaarenan.
Växjösupportrar firar SM-guldet utanför hemmaarenan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 30-årige Skellefteåprodukten står i allmänhet inte för de flashiga målen eller de snygga framspelningarna.

Hans signum är hårt jobb och fysiskt spel.

Annons

Han gick poänglös från slutspelet men hans energi var en bidragande orsak till ett nytt guldfirande för Smålandsklubben.

Inför endast åtta högljudda åskådare och logegäster.

– Det har varit ett väldigt speciellt år med spel inför tomma läktare. Jag tycker hela föreningen har gjort det fantastiskt. Vi har varit noga med testning och skött allt det där, på så sätt tror jag vi lyckades knipa grundserien, säger han.

– Sedan har vi bara fortsatt bygga vidare på en enormt stark defensiv på isen och hitta sätt att vinna matcher.

"Alla guld är grymma"

Lundberg tog sina två första guld med Skellefteå 2013 och 2014. Sedan har det blivit två med Växjö, 2018 och 2021. Växjös första guld kom 2015 – mot Lundbergs Skellefteå.

– Första gången är ju sån eufori och man är så glad, nu kanske man är mer tillbakadragen och kan se glädjen i de andra killarnas blick och bara njuta. Men alla fyra guld är grymma, säger han.

För skarpskytten Richard Gynge, 34, var det guldpremiär. Och han var gladast av alla. Plötsligt tog han Le Mat-pokalen, hoppade in i båset och ställde sig mot åttamannaklacken och bara skrek ut sin glädje.

Firande utanför

TT: Tyckte du det var dåligt drag på läktarplats?

– Det kändes som det bara var 2 000 här inne, det får ju plats många fler, säger han med ett leende.

Och spelarna fick ännu mer jubel från de hundratals supportrar som samlades utanför Vida arena. De stod tålmodigt kvar fortfarande runt midnatt och när spelarna kom ut steg jublet, liksom röken från facklorna, mot skyn.

Annons

Växjö vann med 4–1 i matcher, men tre av segrarna var med uddamålet, varav två efter förlängning.

Richard Gynge njöt.

– Det betyder grymt mycket. Det har varit en lite jobbig finalserie mot Rögle, det har känts att vi mött ett riktigt bra lag. Man vet vilken resa det är att komma hit och man ville inte gärna tappa det, säger 34-åringen som gjorde en assist i femte finalen och totalt tio poäng, fem mål och fem assist i slutspelet.

.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons