Luleå till semifinal efter förlängningsrysare

Luleå är klart för semifinal i SM-slutspelet i ishockey.
4–1 i matcher mot Örebro fullbordades av en förlängningsseger med 3–2 (2–2) i snöstormen hemma i Norrbotten.
Hjälten i dramat blev målmaskinen Pontus Andreasson.
Ishockey • Publicerad 8 april 2022
Luleåjubel efter kvartsfinalssegern mot Örebro.
Luleåjubel efter kvartsfinalssegern mot Örebro.Foto: Pär Bäckström/TT

En seger från semifinal för Luleå, vinna eller försvinna för Örebro. Förutsättningarna var glasklara inför det femte kvartsfinalmötet lagen emellan.

Dagen kunde inte börjat sämre för gästerna Örebro. Ett snöoväder försenade lagets resa till Norrbotten och matchen sköts upp 40 minuter. Lägg där till att Luleå har en vinstprocent på 64 när det snöar.

"Är nära dem"

Den första perioden bjöd inte på några egentliga målchanser för något av lagen, men det var gästerna som imponerade mest.

– Vi ligger nära varandra och är nära dem. Vi vinner pucken från mitten och då kommer intensiteten också, sade Christopher Mastomäki i C More.

Samme Mastomäki var framme och satte Örebros första mål i matchen genom att skicka upp pucken i krysset bakom Jhonas Enroth.

Men då hade Luleå redan hunnit göra ett mål, och skulle snart göra ett till innan den andra perioden var över.

– Första perioden var sådär. I andra startar vi bra, får ner puckarna djupt och pulvriserar dem där nere, sade Luleås Jonas Berglund.

Andreasson hjälte

Örebros chans på semifinal verkade dala i takt med snöflingorna utanför.

Men med sju minuter kvar av matchen hittade Rodrigo Abols rätt på Libor Sulaks skott och kunde peta in kvitteringen bakom Joel Lassinanti.

Det räckte för att tända gästernas hopp och ta matchen till förlängning.

– Vi slutade spela innan deras 2–2-mål. Det var en puck som trillade in för dem... någon i Luleå ska bli hjälte idag, sade Linus Omark inför förlängningen.

Hjältens namn? Pontus Andreasson, slutspelets målmaskin för Luleå. I den andra förlängningsperioden skickade han sitt lag hela vägen till semifinal när han satte 3–2 i powerplay.

Trots att snön utanför hallen slutat falla.