Annons

Lista: Rekordfönstrets dyraste övergångar

Enbart i Premier League gick notan loss på motsvarande över 20 miljarder kronor för sommarens transferfönster – den högsta summan någonsin under ett fönster för de engelska klubbarna.
Här är de dyraste värvningarna i Fotbollseuropa sommaren 2022:
Fotboll • Publicerad 2 september 2022
Alexander Isak blev Newcastles dyraste spelare genom tiderna när han lämnade Real Sociedad.
Alexander Isak blev Newcastles dyraste spelare genom tiderna när han lämnade Real Sociedad.Foto: Jon Super/AP/TT

1) Antony, från Ajax till Manchester United, 1 miljard kronor.

+ Det drog ut på tiden innan den 22-årige brasilianen kunde göra Erik ten Hag och Lisandro Martinez sällskap till Old Trafford. På "Deadline day" stod det dock klart United öppnar den stora plånboken och gör Antony till sin näst dyraste värvning genom tiderna, efter Paul Pogba. För det hoppas engelsmännen få flärd, teknik och poängproduktion, vilket har saknats på högerkanten under många års tid.

Annons

2) Wesley Fofana, från Leicester till Chelsea, 885 miljoner kronor.

+ Även denna värvning satt hårt inne. Fofana strejkade för att få till en flytt men Leicester vägrade länge sälja. Till sist gav man med sig – och fick rikligt betalt för besväret. Chelsea får i sin tur en av de mest lovande mittbackarna i världen. Den franske 21-åringen bör kunna komplettera betydligt mer rutinerade Kalidou Koulibaly och Thiago Silva oerhört väl i Thomas Tuchels trebackslinje.

3) Aurélien Tchouameni, från Monaco till Real Madrid, 860 miljoner kronor.

+ Aurélien vem? Kanske folk undrar. Det gjorde inte Florentino Pérez som var ute tidigt för att snappa upp den unge fransmannen. Tillsammans med landsmannen Eduardo Camavinga, och uruguayanen Federico Valverde, har Real Madrid nu täckning på det centrala mittfältet för många år framöver, vilket bör underlätta saknaden när väl Toni Kroos och Luka Modric lägger skorna på hyllan.

4) Darwin Núñez, från Benfica till Liverpool, 805 miljoner kronor.

+ Jürgen Klopp gillade uppenbarligen vad han såg när Liverpool mötte Benfica i Champions League. Stora delar av klubbens transferbudget lades därför på den 23-årige anfallaren. Uruguayanen inledde med mål i Premier League-debuten, men delade ut en dansk skalle mot danske backen Joachim Andersen i sin startdebut och har varit avstängd sedan dess.

5) Casemiro, från Real Madrid till Manchester United, 760 miljoner kronor.

+ Manchester United spenderade hela sommaren med att jaga Frenkie de Jong. Men i stället för en blond nederländare fick Erik ten Hag en rutinerad brasilian till innermittfältet. Casemiro, 30, är en oerhört välmeriterad herre som börjat fasas ut när Real Madrid generationsväxlat centralt. Lär dock göra hemskt mycket nytta i United som inte direkt varit bortskämda med kvalitetsmittfältare på sistone.

6) Alexander Isak, från Real Sociedad till Newcastle, 750 miljoner kronor.

+ Sveriges bidrag till listan kommer i form av Alexander Isak. 22-åringen lämnar soliga Spanien för norra England och spel i saudiägda Newcastle. Det blev succé med mål borta mot Liverpool i debuten för den svenske stjärnanfallaren som lär få stort förtroende från tränaren Eddie Howe. Värvningen är Newcastles dyraste genom tiderna och gör Isak till den dyraste svenska spelaren någonsin.

Annons

7) Matthijs de Ligt, från Juventus till Bayern München, 750 miljoner kronor.

+ En av sommarens mer otippade övergångar skedde när nederländske mittbackskolossen Matthjis de Ligt hämtades till Tyskland. Bayern München behövde ersätta Dortmund-flyktande Niklas Süle och sparade sannerligen inte på krutet. de Ligt är sin unga ålder till trots, fortfarande bara 23 år, ett aktat namn efter sina insatser i Ajax och Juventus.

8) Marc Cucurella, från Brighton till Chelsea, 700 miljoner kronor.

+ Det var kanske inte en vänsterback man tänkte stod högst upp på Chelseas önskelista inför säsongen i och med att engelske landslagsmannen Ben Chilwell finns i truppen sedan tidigare. Trots det kunde nye ägaren Todd Boehly inte motstå att punga upp rejält för Marc Cucurella. Den spanske vänsterspringaren har redan tagit en tröja och kan bli en stor attraktion i huvudstaden.

9) Erling Haaland, från Dortmund till Manchester City, 645 miljoner kronor.

+ Manchester City tvekade inte på att aktivera den norske stjärnstrikens utköpsklausul och det ser ut att vara välinvesterade pengar. 22-åringen har redan gjort dundersuccé i sin pappas tidigare klubb med dubbla hattrick på sina två senaste matcher. Även om han lär ha kostat något mer i agentarvoden råder det ingen tvekan om att Erling Haaland är en av sommarens bästa värvningar.

10) Raphinha, från Leeds till Barcelona, 620 miljoner kronor.

+ Arsenal ville ha honom. Chelsea ville ha honom. Själv ville Raphinha till Barcelona och så blev det till sist. Trots ekonomiska svårigheter lyckades "Barça" möta Leeds prislapp för den brasilianske högeryttern. 25-åringen kommer bidra med ytterligare en dimension till en redan imponerande offensiv som egentligen inte var i behov av mer eldkraft. Har en häftig vänsterfot som saknats sedan Messi vinkade adjö.

Samtliga övergångssummor är avrundade och hämtade från Transfermarkt. I summorna saknas även eventuella bonusar och dylikt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons