Annons

Lasse Hansson: Genrep där resultatet var viktigast

Aldrig tidigare i modern tid har ett resultat i ett genrep varit viktigare för Kalmar FF.2–1 mot ärkerivalen som tagit steget upp till superettan igen var precis den signal KFF behövde skicka till fans och framför allt ge sig själva efter en försäsong med fler frågor än svar.
Publicerad 25 mars 2017

Det brukar mest talas om prestation, hitta känsla och utveckla olika spelalternativ under en försäsong. För ett Kalmar FF med fyra spelare på landslagsuppdrag och utan Måns Söderqvist, David Elm och Ismael var det viktigaste att vinna, att få jubla och tända hopp.

Kalmar FF har haft en jobbig vinter och vår där skador på nyckelspelare fördärvat allt vad kontinuitet och spelutveckling heter. Det har varit lappa och laga för Swärdh som hela tiden försökt hitta nya alternativ framåt.

Annons

Kalmar FF besegrade allsvenska konkurrenten Halmstads BK med 2–1 på Gasten i februari och så 3–0 hemma mot Gefle i den sista matchen i svenska cupen, en seger som visade sig vara helt betydelselös. Segern mot Öster var den tredje på de tio matcherna laget spelat på försäsongen.

Det finns en paradox i Kalmar FF. Varenda allsvensk spelare och tränare jag talat med inför året hyllar Rasmus Elm. IFK Göteborgs Mattias Bjärsmyr talade i termer om att Rasmus är en klass över alla andra i allsvenskan. Samtidigt är det ingen som tror att Kalmar FF är ett lag som kan vara med och utmana, störa i toppen.

Det var lite det vi fick se i genrepet också. Rasmus Elm jobbade djupt ner i banan och levererade svepande passningar med millimeterprecision till höger och vänster och i andra halvlek stod han för en sådan där magiskt läcker framspelning in i straffområdet. Men där tog också det roliga slut. Det blev inte mer av det.

Ska Kalmar FF lyckas måste laget fungera och flera måste kliva fram och våga.

Därför var det befriande skönt att se Adrian Edqvist (född 1999) göra just detta.

5 000 biljetter är hittills sålda till premiären. Det här laget behöver allt stöd de kan få av Kalmarpubliken för att lyckas.

Jag hoppas de får det.

Försäsongens bästa

Markus Thorbjörnsson - Satt förra året långt ner i frysboxen. Fick chansen från start i genrepet. Ser snabbare ut än någonsin, precis den egenskapen både Viktor Elm och Marko Biskupovic saknar.

Rasmus Elm - Hur många trodde att han skulle vara kvar när allsvenskan nu drar i gång? Ser bättre och starkare ut, har varit skadefri och hyllas av varenda motståndare jag pratar med.

Annons

Försäsongens sämsta

Konstgräset - Jag fattar inte varför inte KFF tagit saken i egna händer tidigare och bytt ut ”asfalten”. Hellre äventyra en kortsiktig ekonomisk smäll än en hel spelartrupp.

Lumala Abdu och Sebastian Starke Hedlund - Tog inte chansen och är utlånade. Sälj.

Lasse HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons