Annons

Lång säsong för fotbollen – ger bandyproblem

Det har sina sidor att spela fotboll och bandy på samma plan.I värsta fall är det inte is på Arena Oskarshamn förrän i slutet av november.– För mig känns det väldigt konstigt att fotbollförbundet vill spela fotboll långt in i vintern, säger Stjärnan Pelle Folkesson.
Oskarshamn • Publicerad 25 augusti 2016
Bandy och fotboll på samma plan är inte alltid optimalt. Foto: Roger Carlsson
Bandy och fotboll på samma plan är inte alltid optimalt. Foto: Roger Carlsson

Till skillnad från tidigare fotbollssäsonger så tvingas, förutom att tre lag åker direkt ur, även ett lag att kvala för sin existens i division 1. I skrivande stund ligger OAIK strax över det negativa kvalstrecket. Om laget hamnar på negativt – eller för den delen positivt – kval så skulle det ställa till stora logistiska problem för Oskarshamns kommun som äger och driver Arena Oskarshamn.

Den 13 november var tanken att Stjärnan Bandy skulle spela division 1-premiär hemma mot Tranås. Fotbollskvalet, både det negativa och det positiva, spelas mellan den 9–12 november.

Annons

Nu har Stjärnan dock varit förutseende och flyttat premiären, så att den spelas på bortaplan i stället. Första bandymatch nu är i stället – om det finns is – Bores hemmapremiär mot Skirö den 20 november.

– Ja, vi visste ju att det kunde bli så här, så vi har bytt hemma- och bortamatch med Tranås, säger Pelle Folkesson.

När Arena Oskarshamn stod klar för drygt tio år sedan var grundtanken att det skulle ligga is på planen den 1 november.

Om OAIK får kvala nu så kommer det vara is först i slutet av november.

– På den tiden höll inte fotbollen på så länge som den gör nu. För mig känns det väldigt konstigt att fotbollförbundet vill spela fotboll långt in i vintern, medan de har ett långt uppehåll på sommaren när vädret är som bäst.

Pelle Folkesson är noga med att poängtera att han inte är kritisk mot Oskarshamns AIK eller kommunen.

– Ja, det här är ju inget som de styr över.

Stjärnansportchefen menar att förutsättningarna att driva en ambitiöst satsande bandyförening i Oskarshamn är undermåliga.

– Det stora problemet är att vi inte får träna på stor is över huvud taget. Nästan alla våra konkurrenter har tillgång till bandyhallar, men för oss finns det helt enkelt inga tider att uppbringa i någon hall. Och i ishallen finns det heller inga tider, det är i så fall a-laget som kan få nån tid dagtid eller mitt i natten. Vi har även tre pojklag och ett b-lag som börjar serien samtidigt som a-laget. De kommer knappt ha haft skridskor på sig innan premiären, säger Folkesson och fortsätter.

– Vi har ändå en ambition i föreningen att ta oss upp i allsvenskan. Det är ingen lätt uppgift med förutsättningarna som är. Säg att vi skulle ha gått upp i allsvenskan till den här säsongen, det hade bara varit att dra sig ur.

Annons

En sak som kan ställa till det lite under våren är det länge emotsedda bytet av konstgräs på Arena Oskarshamn. Den nuvarande mattan, av den gamla sortens konstgräs, ska kastas ut till förmån för en ny matta av den nya generationen.

– Vi byter det så snart vi tagit bort isen och tjälen gått ur marken. Sedan får vi se hur lång tid det tar, men det drar ju ut lite på tiden innan fotbollen kan gå på, säger arenachefen Olof Eriksson.

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons